Kultura
PREDSTAVLJANJE KNJIGA IZ HRVATSKE POVIJESTI

Naglasak na hrvatskim autorima
Objavljeno 1. veljače, 2018.

POŽEGA - Dani Matice hrvatske u Požegi počet će 1. veljače predstavljanjem zanimljivih knjiga iz hrvatske povijesti izdavača Despot infinitus.

- Despot infinitus jedan je od rijetkih nakladnika kojemu težište posla nije prevođenje stranih naslova već izdavanje radova hrvatskih autora. Usto, sve su knjige tiskane u Hrvatskoj, što ih čini izvornim domaćim proizvodom. Prevođenjem na strane jezike i suradnjom s brojnim svjetskim knjižarama knjige Despot infinitusa i biblioteke Hrvatska povijest postaju sve prepoznatljivijim hrvatskim izvoznim proizvodom iz kojeg pisana riječ hrvatskih autora polagano prodire u sve krajeve svijeta - najavljuje Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske.

Tvrtka radi od početka 2011. i tematski je najviše oslonjena na hrvatsku povijest. Sudjeluju na svim većim domaćim sajmovima, kao i na sajmovima u Beogradu i Frankfurtu. Dosad su izdali 90-ak naslova u nakladi od više desetaka tisuća primjeraka. Posljednje dvije godine sve više prevode svoje knjige na engleski i druge strane jezike i osvajaju strana tržišta.

- Knjiga Davora Marijana “Domovinski rat” koja sadrži prvorazrednu sintezu suvremene hrvatske vojne povijesti prošle je godine dobila nagradu za najbolju knjigu iz historiografije za 2016. Uz nju, bit će predstavljena i knjiga “Prvi svjetski rat - Talijansko bojište” o vojnim operacijama u kojima su hrvatski vojnici izvojevali pobjedu nad premoćnom talijanskom vojskom autora Danijela Tatića, inače izvršnog urednika u nakladničkoj kući Despot infinitus. Knjiga Marija Jareba “Kralj Tomislav kroz tisuću godina” donosi analizu povijesnog, društvenog i identitetskog značenja uloge najpoznatijega ranosrednjovjekovnog hrvatskog vladara. Bit će predstavljene i knjige svjetski priznatog vojnog povjesničara Zvonimira Freivogela “Austro-ugarske krstarice u Prvome svjetskom ratu” i “Enciklopedije podmorničkog rata na Sredozemlju 1914. - 1918. Ove, ali i ostale knjige moći će se kupiti po akcijskim cijenama - poziva sve Požežane na Dane MH-a predsjednica Ljiljana Marić. N.Vek.

Možda ste propustili...

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH ZNANSTVENIH SKUPOVA

Zbog fantastične organizacije Osijek je legenda Mogersdorfa

GOSTOVANJE MAĐARSKE DRŽAVNE OPERE

U Osijek stiže 420 glazbenika i plesača

YUVAL NOAH HARARI: SAPIENS – KRATKA POVIJEST ČOVJEČANSTVA

Kakav kraj čeka našu vrstu?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI USPJESI U KRIŽEVCIMA I VELIKOJ GORICI

Uz dozu dječje razigranosti, lepršavosti, treme i smijeha

2

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

3

“NESPOJIVI” PREMIJERNO 23. VELJAČE

Kakve veze imaju joga, kornjača, Ryan Gosling, krastavci...?