Svijet
BISKUP PIERONEK UPOZORAVA

U Poljskoj se rađa fašizam i rasizam
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

Poljski biskup Tadeusz Pieronek izjavio je za dnevnik Rzeczpospolita da je vidljivo kako se u Poljskoj rađa fašizam, a vlasti ništa ne poduzimaju da ga spriječe.

- Cijeli svijet vidi da u Poljskoj nastaje i raste rasizam i fašizam, a vlasti podcjenjuju ovaj problem. Ako nešto smrdi, ne možete se pretvarati da ne osjećate smrad. Može se puno pričati, ali treba najprije pokazati da se suprotstavljate neofašizmu. Nakon Marša neovisnosti vlasti se nisu suprotstavile radikalima. Neonacisti marširali su i demonstrirali u Bialystoku, ne samo uz pristanak vlasti već i Crkve, i to mi je žao. Da se ranije reagiralo na radikalizam, ne bi danas neonacisti slavili Hitlera. Ne možete se pretvarati da, ako nešto smrdi, ne osjećate smrad i optužite one kojima smeta taj smrad. U Poljskoj postoji nezdrava klima. Morate govoriti naglas kad osjetite smrad fašizma, rasizma, komunizma i zlih pojava nacionalizma, inače ćemo svi jednoga dana utihnuti – rekao je biskup Pieronek, koji u Poljskoj uživa velik ugled. Dodaje kako nije dovoljna osuda ekstremista, već treba djelovati i podsjeća kako Crkva osuđuje fašizam, rasizam, nacionalizam, komunizam i promicanje totalitarizma, ali on vidi da se ništa ne govori o određenim pojavama i stavljaju se pod tepih, a događa se puno toga.

Izjava biskupa izazvala je velike rasprave na društvenim mrežama pa je jedan čitatelj poručio kako se biskup “može sramiti tih riječi” i podsjetio je kako je “činjenica da je prije 20 godina, nakon poraza na izboru za tajnika biskupije, napustio biskupiju Sosnowiec i odabrao luksuzni stan na Wawelu u Krakovu”.

Nedavno imenovani poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziski najavio je nultu toleranciju prema neonacizmu i fašizmu, ali smatra kako ne treba previše pridavati važnosti tim pojavama jer, kako kaže, poljski se neonacisti po noći okupljaju u šumama, dok drugdje, primjerice u Njemačkoj, stotine njih javno maršira ulicama Berlina. M.Flego

Tadeusz Pieronek

biskup

Ne možete se pretvarati da, ako nešto smrdi, ne osjećate smrad i optužite one kojima smeta taj smrad. U Poljskoj postoji nezdrava klima. Morate govoriti naglas kad osjetite smrad fašizma, rasizma, komunizma i zlih pojava nacionalizma, inače ćemo svi jednoga dana utihnuti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana