Svijet
BISKUP PIERONEK UPOZORAVA

U Poljskoj se rađa fašizam i rasizam
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

Poljski biskup Tadeusz Pieronek izjavio je za dnevnik Rzeczpospolita da je vidljivo kako se u Poljskoj rađa fašizam, a vlasti ništa ne poduzimaju da ga spriječe.

- Cijeli svijet vidi da u Poljskoj nastaje i raste rasizam i fašizam, a vlasti podcjenjuju ovaj problem. Ako nešto smrdi, ne možete se pretvarati da ne osjećate smrad. Može se puno pričati, ali treba najprije pokazati da se suprotstavljate neofašizmu. Nakon Marša neovisnosti vlasti se nisu suprotstavile radikalima. Neonacisti marširali su i demonstrirali u Bialystoku, ne samo uz pristanak vlasti već i Crkve, i to mi je žao. Da se ranije reagiralo na radikalizam, ne bi danas neonacisti slavili Hitlera. Ne možete se pretvarati da, ako nešto smrdi, ne osjećate smrad i optužite one kojima smeta taj smrad. U Poljskoj postoji nezdrava klima. Morate govoriti naglas kad osjetite smrad fašizma, rasizma, komunizma i zlih pojava nacionalizma, inače ćemo svi jednoga dana utihnuti – rekao je biskup Pieronek, koji u Poljskoj uživa velik ugled. Dodaje kako nije dovoljna osuda ekstremista, već treba djelovati i podsjeća kako Crkva osuđuje fašizam, rasizam, nacionalizam, komunizam i promicanje totalitarizma, ali on vidi da se ništa ne govori o određenim pojavama i stavljaju se pod tepih, a događa se puno toga.

Izjava biskupa izazvala je velike rasprave na društvenim mrežama pa je jedan čitatelj poručio kako se biskup “može sramiti tih riječi” i podsjetio je kako je “činjenica da je prije 20 godina, nakon poraza na izboru za tajnika biskupije, napustio biskupiju Sosnowiec i odabrao luksuzni stan na Wawelu u Krakovu”.

Nedavno imenovani poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziski najavio je nultu toleranciju prema neonacizmu i fašizmu, ali smatra kako ne treba previše pridavati važnosti tim pojavama jer, kako kaže, poljski se neonacisti po noći okupljaju u šumama, dok drugdje, primjerice u Njemačkoj, stotine njih javno maršira ulicama Berlina. M.Flego

Tadeusz Pieronek

biskup

Ne možete se pretvarati da, ako nešto smrdi, ne osjećate smrad i optužite one kojima smeta taj smrad. U Poljskoj postoji nezdrava klima. Morate govoriti naglas kad osjetite smrad fašizma, rasizma, komunizma i zlih pojava nacionalizma, inače ćemo svi jednoga dana utihnuti.

Možda ste propustili...

OSVETA ZBOG UHIĆENE ŠEFICE HUAWEIJA?

Kina odlučna da pogubi osuđenog Kanađanina

VLADIMIR PUTIN ČETVRTI PUT U POSJETU BEOGRADU

Vučić: Rusija je uvijek mogla računati na Srbiju

OSUĐENI PLJAČKAŠ USMRTIO ČELNIKA GDANJSKA

Prosvjedi zbog ubojstva gradonačelnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODNOS OD KOJEG SRBIJA NIKADA NIJE IMALA KORISTI

I Srbiji i Rusiji očajnički treba netko tko ih voli

2

AMERIKA I EU USPJELI NAGOVORITI PRIŠTINU DA UKINE 100-POSTOTNO OPOREZIVANJE?

Dačić ne vjeruje Thaciju ni kada takse ukida

3

MALO JE VJEROJATNO DA ĆE IRSKA PRISTATI

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita