Svijet
TROJICA ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA ZAJEDNO U BRUXELLESU

Pomoć u traženju rješenja za novi izborni zakon u BiH
Objavljeno 31. siječnja, 2018.

Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zajedno putuju u srijedu u Bruxelles na poziv predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, a glavna tema razgovora bit će izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, najavio je za lokalne medije u BiH predsjedatelj bosanskohercegovačkog državnog vrha Dragan Čović.

U odvojenim intervjuima za javni servis BHT 1 i “Dnevni avaz” Čović je kazao kako je sastanak s Daulom na tragu njegovih nastojanja da posreduje u pronalaženju rješenja, to prije što su sva trojica članova Predsjedništva BiH ujedno na čelu stranaka koje su i članice EPP-a. Čović je na čelu HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović predsjednik je Stranke demokratske akcije , a Mladen Ivanić počasni je predsjednik Partije demokratskog progresa, čije je sjedište u Banjoj Luci.

“Nadam se da možemo naći rješenje na modelu koji smo usuglasili svi bez iznimaka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugome neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva, tako ni u Domu naroda (parlamenata Federacije BiH i države). I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i Izetbegović danas žele jednostavno održati status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo kako bi se u listopadu moglo vidljivo utjecati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda”, izjavio je Čović.

Daul je, u nekoj vrsti posredničke misije, već boravio u Sarajevu početkom listopada prošle godine, kada se također sastao s članovima Predsjedništva BiH. Novinarima tada nije posebice spominjao izborno zakonodavstvo, ali je kazao kako je “zgrožen” razinom korupcije u BiH, distancom između političkih elita i naroda te obrazovnim sustavom koji potiče etničku segregaciju među mladima.

“Političar misli o sljedećim izborima. Ja (u BiH) tražim državnika koji će misliti na naraštaje koji dolaze”, kazao je Daul u listopadu u Sarajevu.

Čović sada pojašnjava kako su, sukladno tadašnjem dogovoru, trojica članova Predsjedništva BiH predsjedniku EPP-a Daulu poslala osobna pisana očitovanja o tome kako riješiti problem promjena izbornog zakona BiH, pa se u Bruxellesu očekuju detaljni razgovori o tome, kako u bilateralnim susretima u četvrtak, tako i na zajedničkom sastanku koji je planiran već za srijedu navečer.

Članovi Predsjedništva BiH u Bruxelles putuju u razdoblju u kojemu u samoj BiH dužnosnici delegacije Europske unije i američkog veleposlanstva u Sarajevu pokušavaju posredovati među političkim strankama ne bi li se došlo do kompromisa oko izmjena izbornog zakona, a prije svega oko načina izbora zastupnika u Dom naroda parlamenta FBiH. Čović je kazao kako se nada da će ti pregovori dati rezultat, istaknuvši kako je HDZ-u prihvatljivo svako rješenje koje će osigurati da hrvatski narod može birati svoje predstavnike u tijelima vlasti. V.Tešija/H

NUŽAN DOGOVOR STRANAKA

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko sastali su se prije dva tjedna te se usuglasili kako je nužno da političke stranke u BiH postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona da bi se nakon izbora u listopadu mogla formirati nova vlast. Grabar-Kitarović se početkom siječnja našla i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom te je bilo razogovora i o BiH i predstojećim reformama koje ta zemlja treba. Na te se razgovore nije naklono gledalo u BiH, pa je Bakir Izetbegović izjavio nakon toga kako je Erdogan "vrlo pristojna osoba” koja se ne bi miješala u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Pitanje je koliko će diplomatska akcija predsjednice RH imati utjecaja na pregovore u Bruxellesu.

Joseph Daul

predsjednik Europske pučke stranke

Političar misli o sljedećim izborima. Ja (u BiH) tražim državnika koji će misliti na naraštaje koji dolaze.

Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike