Osijek
UNIKOM PODIJELIO POSUDE ZA BIOOTPAD NA VIJ. I. MEŠTROVIĆA

Osječani uzorni u
razvrstavanju otpada
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

Unikom je u utorak podijelio posude za biootpad na Vijencu Ivana Meštrovića. Tako je nastavljena i tradicija korištenja sredstava iz prekogranične suradnje, ovaj put s Pečuhom, gradom partnerom.

- Ovaj smo projekt započeli prije dvije godine, kada smo i postavili fokus na zbrinjavanje i odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada u kolektivnom stanovanju. Projekt je vrijedan 270 tisuća eura, od čega je Unikom 101 tisuću iskoristio za nabavljanje kanti i edukativne aktivnosti za osvještavanje građana - rekao je Davor Vić, direktor Unikoma, ispred zgrade na Vijencu Ivana Meštrovića 1b. Na Vijencu je podijeljeno 2000 kompostera za stanove i 130 zajedničkih kanti, koje će biti smještene u haustorima zgrada. Tako je trenutno u Osijeku ukupno pet tisuća kompostera, na otprilike 20 tisuća domaćinstava u kolektivnom stanovanju, čime je Unikom kućno odvajanje otpada podigao na zavidnih 27 posto, znatno više od Zagreba i Splita, čiji su sustavi zbrinjavanja otpada u rasulu.

Zlatko Batnožić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa, preuzeo je kompostere od direktora Unikoma i osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića, naglašavajući kako stanari Vijenca Ivana Meštrovića sada više neće morati bacati biootpad u kanalizaciju, čime će se riješiti i problem štetočinja i nametnika.

- Ovakvim projektima radimo na razvoju sustava za razvrstavanje otpada prema europskim pravilima, a takva urbanizacija našeg grada naše sugrađane ništa ne košta. Stoga jamčim da se cijena odvoza otpada neće povećavati, nego će ju angažirani i ekološki osviješteni građani moći i sniziti - objasnio je gradonačelnik Vrkić, zahvaljujući sugrađanima na prihvaćanju ovakvih inicijativa. Naposljetku, osvrnuvši se i na izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je rekao kako je bitno samo donijeti političku odluku o razvrstavanju otpada, Vrkić je naglasio kako je potrebno živjeti u realnom svijetu, gdje papiri ne rješavaju problem, već aktivan suodnos svih građana u zajednici sa stabilnom infrastrukturom. M. Mandić

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Jamčim da se cijena odvoza otpada neće povećavati, nego će ju angažirani i ekološki osviješteni građani moći i sniziti.

Možda ste propustili...

INES MALDINI NA ČELU VERONIKINA RUPCA

Najveći problem današnjeg čovjeka je osamljenost

RADOVI NA BAZENIMA IDU PLANIRANOM DINAMIKOM

Copacabana se otvara s početkom ljetnih vrućina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

DVOSTRUKI KRITERIJI JESENKE RICL

Svoje je imenovanje prihvatila,
ali je protiv drugih kandidata