Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Fond-menadžeri su međusobno trgovali kroz blok-transakcije
Objavljeno 31. siječnja, 2018.

Prošlog tjedna dogodila se promjena na čelu najznačajnije financijske institucije u svijetu, središnje američke banke FED koja je dobila novog predsjednika u osobi Jeromea Pawella, bivšeg zaposlenika Carlyla Group, dok su domaće tržište kapitala obilježili fond-menadžeri međusobno trgujući kroz blok-tranksacije. Fond-menadžeri su u blok-transakcijama ostvarili 100 milijuna kuna tjednog prometa trgujući povlaštenim dionicama Adris grupe (83,6 milijuna kuna), HT-a (11,6 milijuna kuna) i Čakovečkih mlinova (4,8 milijuna kuna). Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 168,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 129,5 i obveznicama 39,3 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je visokih 25,9 milijuna kuna. Početak tjedna obilježila je blok-transakcija povlaštenim dionicama Adris grupe kada se ostvarilo 83,6 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 190.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 440,00 kn. Najznačajniji prodavatelj povlaštenih dionica Adris grupe je Erste Plavi obvezni mirovinski fond B kategorije koji se odlučio na prodaju 170.000 vrijednosnica kako bi pojačao novčanu poziciju u svom portfelju. Kupac svih navedenih 190.000 vrijednosnica je trezorski račun Adris grupe koji je trenutno vlasnik 367.590 povlaštenih dionica što čini 2,24 % temeljnog kapitala. U sjeni blok-transakcije povlaštenim dionicama Adris grupe ostalo je trgovanje ostalim vrijednosnicama u redovnom prometu kojima se ostvarilo 5,5 milijuna kuna dnevnog prometa uz pad cijene.

Pad Crobexa

Zbog toga je vrijednost indeksa Crobex u ponedjeljak smanjena na 1869 bodova. Fond-menadžeri su u ponedjeljak pokrenuli aktivno trgovanje dionicama HT-a razmijenivši u blok-transakciji 2,0 milijuna kuna. Utorak je donio nastavak pada dionica na Zagrebačkoj burzi i indeks Crobex spustio se za 0,1 posto, na 1867 bodova, a u blok-transakciji protrgovalo se 2,7 milijuna kuna dionicama HT-a. Srijeda je dovela do blagog oporavka domaćeg tržišta kapitala i rasta Crobexa za 0,3 posto, na 1871 bod, a fond menadžeri nisu trgovali u blok-transakcijama. U četvrtak su cijene dionica ponovno pale i indeks Crobex smanjen je na 1867 bodova (pad za 0,3 posto), a dionicama HT-a se u blok-prometu ostvarilo 2,5 milijuna kuna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1868 bodova. To je za 5 bodova ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Fond-menadžeri bili su aktivni u petak trgujući u blok-prometu dionicama HT-a (4,4 milijuna kuna) i Čakovečkih mlinova (4,8 milijuna kuna). Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex 10 vrijednosnica zabilježilo je rast i šest pad cijene, dok su se Podravka, Luka Ploče i Institut za graditeljstvo Hrvatske-IGH zadržali na početnim tjednim razinama.

Povlaštene dionice

Na strani tjednih gubitnika našle su se redovne i povlaštene dionice Adris grupe (pad za 2,7 posto) što je posljedica pojačane prodaje, te Atlantic grupa (pad za 2,2 posto) i Končar elektroindustrija-KOEI (pad za 1,5 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 84,0 milijuna kuna prometa od čega je kroz blok-transakciju realizirano 83,6 milijuna kuna.

Dionicama HT-a pojačano se trgovalo kroz blok-promete cijeli tjedan. Od 13,5 milijuna kuna prometa kroz blok-transakcije ostvarilo se 11,6 milijuna kuna, a 1,9 milijuna kuna u redovnom prometu. Cijena dionica HT-a dohvatila je u petak 165,00 kn. To je za 2,50 kn ili 1,5 posto manje nego na početku tjedna. Ulagači nestrpljivo čekaju objavu rezultata poslovanja Podravke za 2017. godinu. U očekivanju poslovnih rezultata Podravke pojačano se trgovalo dionicama u utorak (1,1 milijun kuna) i srijedu (2,3 milijuna kuna). Cijena dionice Podravke na kraju tjedna zadržala se na početnoj razini od 270,00 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 112,12 indeksnih bodova (rast za 0,03 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, uskoro će početi stizati vijesti o poslovnim rezultatima za prošlu godinu, pratite vijesti i budite oprezni