Svijet
UPOZORAVAJUĆA STUDIJA

Neizbježno: Poplave će u Europi biti sve učestalije
Objavljeno 31. siječnja, 2018.
Štete će biti 145 % veće, 17 milijardi eura na godinu, i pogađat će 780.000 ljudi

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zatopljenja, i to čak i ako svijet uspije rast temperature ograničiti na 1,5 °C, predviđaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Climate. Autori studije objavljene u ponedjeljak predviđaju tri scenarija: globalno zatopljenje od +1,5 °C do +3 °C u odnosu na predindustrijsko doba.

Najoptimističniji scenarij globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlijevanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijardi eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rasti za 86 posto, odnosno 650.000 osoba na godinu. Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3 °C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijardi eura na godinu i pogađati 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariški sporazum o klimi iz 2015. godine obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2 °C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5 °C. Zemlje potpisnice obvezale su se smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika. Međutim, na temelju obveza koje su države preuzele, planet je bliži rastu od +3 °C. Čak i porast od 1 °C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santi, rast razine oceana i veće količine oborina.

Topao zrak sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega. Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one su već sada oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi. Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju znanstvenici.

Studija je potvrdila da su učinci klimatskih promjena veliki i opsežni, ocjenjuju.

- Naši rezultati pokazuju da se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Europi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalnog zagrijavanje od +1,5 °C, kažu autori studije.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"

2

KUBANSKA VOJSKA IZRAZILA POTPORU PREDSJEDNIKU MADURU

Gazprombank zamrznuo račune Venezueli

3

NOVE TENZIJE U POLJSKO-IZRAELSKIM ODNOSIMA ZBOG RUŽNIH IZJAVA

Poljski premijer otkazao posjet