Kultura
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA I LUKA LJUBAS

Action-Passion-Illusion u Lisinskom
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će u petak, 2. veljače u svom Plavom ciklusu u KD V. Lisinskog u Zagrebu mladog violinista Luku Ljubasa, pobjednika prestižnog Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, prvog Hrvata u 40-godišnjoj povijesti tog natjecanja. U konkurenciji 35 finalista iz cijelog svijeta Ljubas je osvojio i glavnu Nagradu “Zlatko Baloković”, Posebnu nagradu Zagrebačke filharmonije za najbolju suradnju s orkestrom, te Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja.

Uslijedila je i ugledna Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži te, kao "točka na i" uspješne 2017. godine, Nagrada Najbolji mladi glazbenik koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija.

Ljubas će uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem njemačkog dirigenta Kevina Johna Eduseija u Lisinskome odsvirati Koncert za violinu i orkestar u D-duru Johannesa Brahmsa.

"Ne sumnjamo da ćete za ovog izvanserijskog mladića čuti u narednom razdoblju, a Brahmsov Violinski koncert bit će izvrsna prigoda da se, i to već na koncertu u petak, uvjerite u raskoš njegova talenta o kojemu podjednako 'bruji' i šira javnost i glazbena kritika", stoji u najavi.

Zagrebačkom filharmonijom ravnat će Nijemac Kevin John Edusei, relativno novo, ali zanimljivo lice u svijetu dirigiranja, dirigent kojeg još nismo imali prilike vidjeti u Zagrebu, a koji pripada novoj generaciji dirigenata; suverenog i tehnički preciznog dirigiranja zbog kojeg ga traže i širokog raspona repertoara zbog kojeg ga cijene.

Nakon sezone na mjestu šefa dirigenta uglednih Minhenskih simfoničara, njegov je talent prepoznat i u susjednoj Švicarskoj te je angažiran i kao šef dirigent Konzerthausa u švicarskom Bernu. Zbog širokog repertoara koji pokriva, od baroka do suvremene glazbe, od koncertnih do opernih produkcija pozivaju ga orkestri i operne kuće diljem Europe.

Uz Brahmsov Koncert za violinu i orkestar, Zagrebačka filharmonija izvest će još dvije skladbe, energičnu kompoziciju Action-Passion-Illusion suvremenog estonskog kompozitora Erkki-Svena Tüüra, kojom će otvoriti koncert, nakon čega će na scenu stupiti Ljubas. Koncert će završiti "u velikom stilu" 9. simfonijom u C-duru Franza Schuberta, koja je zbog svoje veličanstvenosti prozvana Velikom simfonijom. (Hina)

Možda ste propustili...

PREMIJERNO U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU U ZAGREBU

Verdijev “Trubadur” 22. veljače

IZVJEŠĆE HMD-A O 14. NOĆI MUZEJA

250.000 građana posjetilo 230 kulturnih ustanova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

O MAUROVIĆU U MSU

Erotski i pornografski stripovi

2

DAMIR ZLATAR FREY, REŽIRA “OTHELLA” U HNK-u U OSIJEKU

Naučio sam se boriti jer svaki mi novi projekt omogućava preživjeti

3

USPJESI MLADIH VIOLINISTA GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA

Ana Krstin: Osjećala sam se veselo, a povratak je bio ispunjen zadovoljstvom