Kultura
KONCERT U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Ante Knešaurek izvodi djela Maxa Regera
Objavljeno 31. siječnja, 2018.

ZAGREB - Istaknuti hrvatski orguljaš Ante Knešaurek održat će koncert u srijedu, 31. siječnja, u zagrebačkoj katedrali. Na programu su: M. Reger: Druga sonata za orgulje, op. 60, Improvisation, Invokation, Introduktion und Fuge; Max Reger: Tri korala, op. 135a, Es ist das Heil uns kommen her, Grosser Gott, wir loben dich, Meinen Jesu lass’ ich nicht; Max Reger: Fantazija i fuga u d-molu, op. 135b.

Ante Knešaurek (Zagreb, 1978.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 2000. i magistrirao 2003. orgulje u klasi Marija Penzara te diplomirao kompoziciju 2005. u klasi Marka Ruždjaka. Orgulje je usavršavao u Karlsruheu (Ludger Lohmann, Händel-Akademie), Parizu (Daniel Roth) i Detmoldu (Norbert Düchtel, 2003. - 2005.), a u kompoziciji kod Amadeusa Webersinkea i Thierryja Escaicha. Glavni je orguljaš zagrebačke bazilike Srca Isusova te izv. prof. na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji.

Nastupao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, a osobito se istaknuo izvedbama skladbi za orgulje Anđelka Klobučara (od kojeg je učio improvizaciju) i J. S. Bacha, čiji je cjelokupan orguljski opus integralno izveo 2010. - 2012. na koncertima u Zagrebu (s orguljašem Pavlom Mašićem). Autor je opusa od 40-ak naslova pretežito komorne glazbe u kojoj često uključuje orgulje ili čembalo, upotpunjujući domaću literaturu za taj instrument, a njegov Koncert za trombon i komorni ansambl također je rijedak u hrvatskoj glazbenoj literaturi.

Djela su mu izvođena u hrvatskim gradovima te u Ljubljani, Beču, Berlinu, Detmoldu, Trstu i Udinama, a nekoliko ih je praizvedeno na Muzičkom biennaleu Zagreb (Četiri krokija za barokni ansambl, 2011.; Utjeha za vokalni ansambl, posvećena Marku Ruždjaku, 2013.; Innig bewegt za violu, 2015.). Na Osorskim glazbenim večerima 2016. praizveden je njegov Koncert za klavir i orkestar u interpretaciji pijanista Filipa Faka, Simfonijskog orkestra HRT-a te pod ravnanjem Aleksandra Markovića... N.Vek.

Možda ste propustili...

ANTIPHONUS I EDIN KARAMAZOV U FINSKOJ

Rasprodali dvoranu Camerata

"PLIVATI ZAJEDNO" IZVORA PENDEA I DANIELA RICHTERA U MSU

Dva umjetnika, u životu prijatelji i susjedi, zajedno plivaju

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA, 21. VELJAČE

Nije hrvatski jezik otok u sred nijemoga mora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI USPJESI U KRIŽEVCIMA I VELIKOJ GORICI

Uz dozu dječje razigranosti, lepršavosti, treme i smijeha

2

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

3

“NESPOJIVI” PREMIJERNO 23. VELJAČE

Kakve veze imaju joga, kornjača, Ryan Gosling, krastavci...?