Svijet
NETKO JE REKAO ISTINU

Varadi: Činjenica je da Kosovo de facto nije Srbija
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

Vezani članci

OZBILJNE PRIJETNJE IZ SRBIJE:

Srpska vojska je za tri sata na Ibru

Srpski priznati stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi javno je rekao ono što se nitko u Srbiji ne usudi reći iako su srpski dužnosnici, pa i oni s desnog političkog spektra, odavno toga svjesni – Kosovo više nije dio Srbije. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je kako će, najvjerojatnije, u Srbiji provesti referendum kako bi građani rekli što misle o budućnosti Kosova ili “južne srpske pokrajine”, kako u Srbiji najčešće nazivaju tu susjednu državu priznatu od 110 država svijeta. Analitičari najavu referenduma tumače kao slabost Vučića, koji tako želi da netko s njim, ovaj put to je narod, podijeli odgovornost za ono što slijedi, a to je vjerojatno ne priznanje Kosova, ali priznanje političke realnosti da je Kosovo država koja je Srbiji susjed, a nikakva “južna pokrajina”. To je i uvjet za ulazak u EU.

Tibor Varadi, koji je Srbiju zastupao u niz sporova na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, kaže kako je, prema njegovu osobnom mišljenju, “odvajanje Kosova od Srbije suprotno međunarodnom pravu”, ali u međunarodnom pravu “mnogo su važniji odnosi snaga od pravna načela”.

- U ovom trenutku Kosovo se, mimo međunarodnog prava, odvojilo od Srbije. Istovremeno, činjenica je da Kosovo de facto nije dio Srbije, tako da argumentacija kako trebamo sačuvati Kosovo je takva da ju čovjek može emotivno razumjeti, ali teško je sačuvati nešto što u ovom trenutku nije u našem posjedu. I tu je vrlo teško doći do pravog strateškog opredjeljenja jer, ako želimo sačuvati ovo sadašnje stanje, onda Kosovo nije dio Srbije jer, u ovom trenutku, ni administrativna, ni sudska, zakonodavna vlast tamo nije srpska. U slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, Srbija je htjela da naši organi sudjeluju u istrazi. Da je Kosovo dio Srbije, naravno da bi to bio posao organa Srbije. U takvoj situaciji, kad Kosovo de facto nije Srbija, iako to nije pravedno, što je najmudrije? Graditi odnose na de facto stvarnosti, ili na temelju željene stvarnosti, odgovor nije lak. Ali nekako bi trebalo imati u vidu da, pravedno ili ne, Kosovo u ovom trenu nije dio Srbije – pojasnio je detaljno Tibor Varadi dodajući kako nije realno očekivati da će se pitanje Kosova u ovoj godini riješiti. On drži kako Srbi koji žive na Kosovu trebaju čuvati svoj identitet, jezik i kulturu, i na to imaju pravo, ali argumentacija kako će Srbi sačuvati Kosovo “čini mi se, malo se odvojila od stvarnosti”.M.Flego

Tibor Varadi kaže kako nije realno očekivati da će se pitanje Kosova u ovoj godini riješiti

Možda ste propustili...

EU IM JE KRIV ŠTO NE ISPUNJAVAJU OBAVEZE?

RS prijeti da će spriječiti put BiH u Europsku uniju

DEMOGRAFSKE MJERE MAĐARSKOG PREMIJERA

Viktor Orban: Trebaju nam mađarska djeca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PRAGU KATASTROFE

May od konzervativaca traži podršku za Brexit

2

ZAVRŠNI OBRAČUN NA GRANICI S IRAKOM

Kalifat Islamske države blizu poraza u Siriji

3

HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"