Svijet
TRILATERALNI SASTANAK

Turska gradi autocestu Beograd - Sarajevo?
Objavljeno 30. siječnja, 2018.
U Istanbulu su se sastali predsjednici Turske i Srbije - Erdogan i Vučić, te član Predsjedništva BiH Izetbegović

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu se sastao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka nije bilo službenih informacija, a pretpostavlja se da je suradnja u regiji bila glavna tema jednoipolsatnog trilateralnog sastanka.

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je u palači Mabeyn, javlja agencija Anadolija. Ranije tijekom ponedjeljka Erdogan se sastao s Vučićem, a u nedjelju navečer održao je sastanak s članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Pretpostavlja se da su teme trilateralnog sastanka Turska - BiH - Srbija suradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo - Beograd.

Rezultati sastanka mogli bi biti povijesni, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon sastanka u Istanbulu. "Dakle, da se napravi autocesta ili većinom autocesta, kombinirana s brzom cestom, koja bi napravila krug Sarajevo - Zenica - Tuzla - Brčko - Bijeljina - Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad natrag do Sarajeva. Da se potpuno završi krug", kazao je Izetbegović. On je rekao da je turski predsjednik Erdogan obećao da će se pronaći način da se takva stvar napravi. "To je golem projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su tisuće kilometara sagradili u posljednjih desetak godina. Druga stvar, ono što je inzistirao gospodin Vučić, on je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom", kazao je Izetbegović za N1.

Predsjednik Turske dočekao je ranije u ponedjeljak srpskog predsjednika ispred predsjedničke palače, gdje su zatim započeli bilateralni sastanak, prenosi Tanjug.

Vučić je u nedjelju izjavio rekao da će u fokusu razgovora biti daljnje unapređivanje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u Srbiju.

"Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređivanju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine", kazao je on.

Naveo je da je važno razgovarati o tome "što su naši i njihovi interesi" i mogu li se napraviti određeni pomaci u infrastrukturnim projektima s Bosnom i Hercegovinom, te bilo kakvi pomaci u konačnom definiranju granica Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbijanski mediji prenose da će to biti treći susret Vučića i Erdogana u manje od godinu. Ranije su se susreli u Beogradu i Novom Pazaru, kad su posjetili tamošnju bošnjačku zajednicu.

Vuk TEŠIJA
Dodik smatra da se Turska dramatično miješa u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je odlazak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Tursku na sastanak s Erdoganom i Vučićem ozbiljan presedan i da je opasno za BiH, jer se Izetbegović ponovo pokušava predstaviti kao predstavnik BiH. “Koliko sam razumio, to nije odluka Predsjedništva BiH, nego je odluka Izetbegovića, eventualno Erdogana. Takođe, to nije ni Vučićeva odluka, niti je on mogao o tome da odlučuje ni o formatu sastanka, ni o učesnicima, jer je i on sam pozvan na taj sastanak i nalazi se u posjeti Turskoj”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je izjavio da je Turska dramatično miješa u BiH direktnom podrškom Bošnjacima.

Možda ste propustili...

PROSVJEDI PROTIV VLASTI U BEOGRADU ŠIRE SE SRBIJOM I SVE SU MASOVNIJI

Prosvjednici u Beogradu traže “abdikaciju” Aleksandra Vučića

VELIKA BRITANIJI U NAJVEĆOJ KRIZI U ZADNJIH 50 GODINA

Pregovori May i oporbe o Brexitu i dalje bez rješenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDI PROTIV VLASTI U BEOGRADU ŠIRE SE SRBIJOM I SVE SU MASOVNIJI

Prosvjednici u Beogradu traže “abdikaciju” Aleksandra Vučića

2

MALO JE VJEROJATNO DA ĆE IRSKA PRISTATI

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita

3

AMERIKA I EU USPJELI NAGOVORITI PRIŠTINU DA UKINE 100-POSTOTNO OPOREZIVANJE?

Dačić ne vjeruje Thaciju ni kada takse ukida