Ekonomija
DRVOPRERAĐIVAČI VIŠE IZVOZE NEGO UVOZE

Kreće novi model dodjele drvne mase - fokus je na proizvođačima namještaja
Objavljeno 30. siječnja, 2018.
Svi podnositelji zahtjeva obvezni su dostaviti izvješća o prodaji gotovih proizvoda

Poput malo koje branše, hrvatski drvoprerađivači iz godine u godinu ostvaruju pozitivnu vanjskotrgovinsku razmjenu – izvoz im znatno premašuje uvoz. Tako su 2014. izvezli proizvoda u vrijednosti 957 milijuna, a uvezli upola manje, za 428 milijuna eura, pa je indeks pokrivenosti uvoza izvozom bio čak 223 %. Godinu poslije, 2015., brojke su još bolje u korist izvoza – 1045 milijuna eura, te ponovno prepolovljen uvoz – 503.000.000 eura.

Trend rasta

Taj trend rastao je i 2016. U prvih deset mjeseci 2017. izvoz drvoprerađivačkih proizvoda je 931 milijun, a uvoz 525 milijuna eura, od čega se na drvo i drvne proizvode odnosi 639 milijuna eura izvoza i 250.000.000 eura uvoza, a preostalo je namještaj, no njegov odnos vrijednosti izvoza i uvoza je “tijesan” – 292 milijuna eura izvoza i 275 milijuna eura uvoza.

U ukupnoj robnoj razmjeni RH, gdje uvoz iz godine u godinu umnogome nadmašuje izvoz, udjeli robne razmjene drva, drvnih proizvoda i namještaja su zapaženi – udio izvoza drvoprerađivača u ukupnoj robnoj razmjeni RH s inozemstvom u vremenu 2014. - 2016. su po 9, dok je on u prvih deset mjeseci 2017. godine osam posto. Udio uvoza ove branše u ukupnoj robnoj razmjeni tri je puta manji – u svim promatranim godinama po tri posto. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku, a ovih dana dobre vijesti, najave za ovu branšu, poglavito proizvođače namještaja, stižu i iz Ministarstva poljoprivrede, o čemu smo već izvijestili. No, nije naodmet još jedanput podsjetiti da do 2. veljače, do ponoći, traje rok za podnošenje zahtjeva za kupnju drvne mase, 2.100.000 kubnih metara trupaca, a za što su Hrvatske šume javni poziv objavile. Spomenuta “kubikaža” godišnje su količine trupaca, a interes za kupnju drvne sirovine mogu iskazati tvrtke koje su u RH registrirane do 1. prosinca 2017. i kojima je primarna djelatnost prerada drva i proizvodnja namještaja.

Dokaz o prodaji

Kako ističu u Ministarstvu, raspodjela drvne sirovine bit će utvrđena okvirnim ugovorima s rokom do 2027. te konkretizirana kroz godišnje ugovore koji će se primjenjivati u tom vremenu na temelju kriterija iz pisma razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojeg su Hrvatske šume s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u potpisale 15. prosinca 2017.

– S novim modelom raspodjele drvne sirovine fokus se stavlja na proizvođače namještaja s godišnjom isporukom do 10.000 kubnih metara koji su uglavnom jedini poslodavci u ruralnim područjima. To znači da će proizvođači namještaja dobiti svu potrebnu količinu drvne sirovine dok će male tvrtke imati mogućnost dobiti do 20 % veće količine uz uvjet da zadovoljavaju isklične kriterije natječaja - ističu u Ministarstvu, uz ocjenu kako je ovakva dodjela drvne mase transparentna i pravedna. Među kriterije koje moraju ispuniti svi podnositelji zahtjeva prvi put uvrštena je obveza dostavljanja izvješća o prodaji gotovih proizvoda.

- Konkretno, na temelju faktura svi moraju dokazati proizvedene i prodane količine proizvoda u razdoblju od 1. listopada 2016. do 30. rujna 2017. Nadalje, u dokumentaciji mora biti i potvrda HZMO-a o broju zaposlenih radnika sa stanjem na dan 15. listopada 2017. - kažu u Ministarstvu. Sve odobrene količine drvne sirovine dodijeljene svakom pojedinom kupcu bit će dostupne na internetskoj stranici Hrvatskih šuma.

Suzana ŽUPAN

Sve odobrene količine drvne sirovine dodijeljene svakom kupcu bit će dostupne na internetskoj stranici Hrvatskih šuma

Možda ste propustili...

GALOPIRAJUĆE PROMJENE NA KRAJNJEM HRVATSKOM ISTOKU

Hrvatska žitnica sve je jača i zona informacijskih tehnologija

NJEMAČKO MINISTARSTVO FINANCIJA

Uvode porez internetskim tvrtkama