Autoglas
LAUREATI 40. RALLYJA DAKAR

Nikolaev i Sainz kraljevi su pustinje!
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

Na jubilarnom, 40. Rallyju Dakar, pobjedu u kategoriji automobila odnio je legendarni Carlos Sainz, a Eduard Nikolaev u Kamazu je slavio treću put na toj kultnoj utrci. Sainz je sa svojim suvozačem Lucasom Cruzom u Peugeotu 3008 DKR Maxi do svoje druge titule na Dakaru stigao s ukupnim vremenom 49:16:18 sati, a drugo mjesto osvojio je Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah iz Katara u Toyoti sa zaostatkom od 43:40 minuta. Do trećeg mjesta došao je, također u Toyoti, nakon pobjede u posljednjoj etapi, Južnoafrikanac Giniel de Villiers.

U klasi kamiona treći je put slavio Rus Eduard Nikolaev u Kamazu, čime je obranio prošlogodišnji naslov prvaka. U jednom trenutku čak se činilo da je ovogodišnji Dakar za njega izgubljen. Naime, s vodstvom od 36 minuta i 55 sekundi ispred Argentinca Federica Villagre, Nikolaevljev se kamion na dionici između San Juan de Marcone i Arequipe prevrnuo na bok. Uspješno su ga gotovo neoštećenog vratili na kotače te etapu završili s 58 minuta i pet sekundi prednosti. Iskusni Nikolaev je do pretposljednje etape vodio tešku borbu protiv odličnog Federica Villagre, ali je “El Coyote” u 13. etapi odustao zbog mehaničkog kvara. Drugi je stigao Siarhei Viazovich za upravljačem MAZ-a, a treći je na cilj stigao još jedan Kamaz, s Ayratom Mardeevom.

U konkurenciji motociklista pobijedio je Austrijanac Matthias Walkner u timu Red Bul KTM. Što se tiče kategorije kvadova, do titule na Rallyju Dakar došao je Čileanac Ignacio Casale, a u klasi bagija SxS pobijedio je Brazilac Reinaldo Varela.

Ukupno je na cilj stiglo 185 vozila: 85 motocikala, 32 kvadova, 49 automobila, uključujući šest SxS vozila, te 19 kamiona. To je 55 posto od ukupno 365 natjecatelja koji su dva tjedna prije krenuli sa startne rampe u Limi. Osim Sainza, koji nije siguran da će voziti i dogodine, Peugeot je već sad najavio kako ih sljedeće godine ovdje neće biti. I jedna zanimljivost, Japanac Yoshimasa Sugawara je za upravljačem kamiona Hino sa svojih 76 godina ove godine bio najstariji natjecatelj, a to mu je bio već 35. Rally Dakar.M.P.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana