Autoglas
HRVATSKA PREMIJERA

VW T-Roc: Rock-spektakl za dolazak
Objavljeno 30. siječnja, 2018.
Predstavljen je novi član SUV obitelji Volkswagen koji spaja suverenost SUV-a s dinamikom kompaktnog hatchbacka

T-Roc je novo lice u ponudi Volkswagena. SUV B segmenta, po želji dostupan s prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače (uključuje funkciju 4MOTION Active Control), spaja suverenost SUV modela s agilnošću sportskog kompaktnog vozila. Kako je rečeno na predstavljanju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, on se jednako dobro snalazi u urbanom svijetu i na dužim dionicama.

Atletske vanjske dimenzije i progresivni vanjski dizajn na raspolaganju imaju jedanaest vanjskih boja, četiri boje krova i ukupno 24 kombinacije boja. U unutrašnjosti vozila spojene su avangarda i visoka funkcionalnost. Model se nudi isključivo s pet vrata, te dolazi s prtljažnikom od 445 litara (najvećim u segmentu), sedam različitih dekora u boji te cockpitom koji je u velikoj mjeri digitaliziran i umrežen. T-Roc je naime prvi SUV u klasi s opcijskim digitalnim instrumentima Active Info Display nove generacije. Zajedno s infotainment sustavima u staklenom dizajnu na taj način nastaju digitalno vidno polje i razina rukovanja. Tome odgovara nova, umrežena matrica iz ponude “Volkswagen Car-Net” sa svojim aplikacijama i mobilnim online uslugama.

U prodaji se nalaze tri benzinska i jedan turbodizelski motor. Benzinci su TSI s 85 kW/115 KS; 110 kW/150 KS i 140 kW/190 KS), a dizele predstavlja TDI sa 110 kW/150 KS. Još dva turbodizela uskoro će proširiti ponudu. Svih šest motora odlikuje se turbopunjenjem i izravnim ubrizgavanjem. Osnovni model T-Roc 1.0 TSI sa snagom od 85 kW i prednjim pogonom uključujuće sustav nadzora okoline “Front Assist” sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka, multikolizijsku kočnicu i potporu zadržavanja vozila na voznom traku “Lane Assist”. Namještanja sustava potpore te komfornih i infotainment sustava mogu se pohraniti preko serijske funkcije personalizacije, pozvati preko ključa vozila i na taj način prilagoditi dotičnom vozaču. Uz to, naravno da je uključena i sva uobičajena oprema za sigurnost i komfor.

Ovaj originalni automobil i službeno je dostupan kod svih ovlaštenih Volkswagen partnera s cijenom od 142.000 kuna naviše.

Mato PAVLIČEVIĆ
Najbrže rastući segment

Gotovo 80 posto kompaktnih SUV modela trenutačno se prodaje u Europi i Kini. Sve veću važnost za ovaj tip SUV modela dobivaju Brazil, Indija, Rusija i SAD. Pretpostavlja se kako će se godišnji volumen ovih kompaktnih SUV vozila diljem svijeta tijekom idućih deset godina povećati s današnjih 6,4 milijuna na 10,6 milijuna vozila.

OPIS T-ROCKA U BROJKAMA

T-Roc je pozicioniran u segmentu ispod Tiguana. Poput njega i Atlasa, odnosno Teramonta, T-Roc se također temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB). Iako koriste konstrukcijski zajedničku osnovu, ovi modeli posjeduju potpuno samostalni izgled karoserije i unutrašnjosti vozila. Zahvaljujući MQB platformi razvojni tim može realizirati vrlo dinamične proporcije, a to se posebno odnosi na novi T-Roc. Dugačak je 4234 mm (252 mm manje u odnosu na Tiguan) te raspolaže međuosovinskim razmakom dužine 2590 mm. Širina je 1819 mm (bez vanjskih zrcala), a visina 1573 mm. Težište karoserije, koje je u usporedbi s drugim SUV modelima malo niže pozicionirano, istovremeno optimizira vozna svojstva. Njegov stil definiraju k tomu kratki prevjesi (sprijeda 831 mm, straga 800 mm) i velike širine traga od 1546 mm (sprijeda) i 1541 mm (straga).