Kultura
NOVA PREMIJERA TEATRA EXIT U NOVOM PROSTORU

Matko Raguž režira “Dvoje” Jima Cartwrighta za najmanju kazališnu scenu u Zagrebu
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

ZAGREB - Teatar EXIT na kazališnu scenu donosi komad “Dvoje” jednog od najznačajnijih britanskih pisaca današnjice, Jima Cartwrighta, i to na novoj lokaciji; u Studiju EXIT. Teatar EXIT otvorio je komornu scenu u Gundulićevoj 37/1 pod nazivom Studio EXIT, koja prima samo 48 gledatelja, što ju trenutačno čini najmanjom kazališnom scenom u Zagrebu, a premijera predstave “Dvoje” (u petak, 9. veljače) samo je početak jedne nove kazališne pustolovine Teatra EXIT.

Svakodnevno pijemo u kafićima, ručamo u restoranima sjedeći pokraj nama nepoznatih ljudi o kojima ništa ne znamo i za koje nas nije briga kao, uostalom, ni njih za nas. I tako tisuće sudbina prolazi pokraj nas, a koje jedva da primjećujemo... “Dvoje” je priča o životu. Ili, bolje, priča iz života. Isječci iz života. Nekad veseli, a nekad tužni. Kao što život i jest.

Kazalište je mjesto susreta nas koji se u životu uglavnom bavimo sobom ne primjećujući previše oko sebe, mjesto gdje nas upaljeni reflektori podsjete na one koji tako često ostanu na marginama naše pažnje. “Dvoje” je kazališna pustolovina dvoje glumaca i njihovih 14 uloga utopljenih u žamor cafe-barova, zvuk džuboksa, dim cigareta, a sve uz zavodljivi zvuk saksofona, ističe se u najavi predstave.

Jim Cartwright višestruko je nagrađivan dramatičar čija su djela izvođena diljem svijeta i prevedena na više od trideset pet jezika. Piše za film, televiziju i radio, a njegovi su komadi uvršteni u repertoar kazališnih kuća kao što su The National Theatre, The Royal Court Theatre te postavljeni na londonskom West Endu i njujorškom Broadwayu. Autor je kazališnih komada: Road, Bed, Two, The Rise and Fall of Little Voice, Eight Miles High, Prize Night, Hard Fruit, Mobile Phone Show, Ancient Secret of Youth, Two 2, kao i scenarija za film i televiziju: Road, Vroom, Wedded, June, Vacuuming Completely Nude in Paradise, Strumpet, Johnny Shakespeare i King of the Teds s Alison Steadman, Brendom Blethyn i sir Tomom Jonesom u naslovnim ulogama. Sveučilište u Boltonu dodijelilo mu je počasni doktorat, a njegovo ime nosi jedna od zgrada škole Harper Green koju je pohađao u mladosti. Drame su mu uvrštene u školske i sveučilišne kurikule te su od 1986. stalno dostupne u tiskanim izdanjima.

Tekst je preveo Tomislav Kuzmanović, igraju: Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček, a saksofonist je Jakša Jordes. Kostime potpisuje Marita Ćopo, autor glazbe je Willem Miličević, a oblikovanje svjetla i projekcije rad su Denija Šenića. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”

2

PROMOCIJA ROMANA “BLATO U DVORIŠTU”

Nepristojno je biti pristojan, kaže Cvetnić

3

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.