Novosti
MVEP RH UPOZORAVA NA DAČIĆEVE IZJAVE

Želi li Srbija uistinu graditi dobrosusjedske odnose?
Objavljeno 28. siječnja, 2018.

Izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva neistinite su i uvredljive i otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa, upozorilo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MVEP je uputio notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu izrazivši nezadovoljstvo zbog Dačićevih izjava na otvaranju izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a, u New Yorku 25. siječnja. Šef srbijanske diplomacije tada je rekao kako je cilj izložbe da se zločin u tom ustaškom logoru u vrijeme Drugog svjetskog rata “ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina”. Ne navevši izrijekom Hrvatsku, dodao je kako je bilo “puno otpora od strane jedne države” da se ta izložba organizira u UN-u.

“Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja zloupotrebu i manipuliranje žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe”, stoji u priopćenju MVEP-a. “Ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa”, kažu na zagrebačkom Zrinjevcu.

Uoči izložbe službeni je Zagreb osudio pokušaj Srbije da se prostor UN-a postavljanjem izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za “manipulacije i plasiranje lažnih podataka”.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Hrvatskoj je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke Crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova “misija u pokatoličavanju Srba” te navođenje broja stradalih u Jasenovcu. Ne navevši o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, u MVEP-u su rekli da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti “najgrublje falsifikate”. Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Prema prethodnom priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba “Jasenovac - pravo na nezaborav” najveća je i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu, sa sedam tona opreme i eksponata koji na multimedijalni način Srbiju predstavljaju kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja Međunarodnog dana holokausta. Direktor postava je izraelski profesor, dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine povjesničara iz sedam zemalja GH7, čiji je postav “Jasenovac – pravo na nezaborav” prva izložba u UN-u 72 godine nakon Drugog svjetskog rata. H

VULINOVE UVREDE

Aleksandar Vulin, ministar obrane Srbije, ponovno se ne susteže od uvreda na račun Hrvatske. Najnovija su njegova mudrovanja o Jasenovcu, a završavaju na Oluji, pa kaže kako “onaj tko pokušava sakriti Jasenovac, sutra slavi Oluju, a onaj tko pokušava sakriti ustaške zločine, ponovo obnavlja ustaše u Hrvatskoj koju danas vidimo”. “Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj se antifašisti moraju ispričavati fašistima, i Hrvatska je jedina zemlja u Europi i svijetu u kojoj s prošlošću iz Drugog svjetskog rata ne samo što se nije razračunalo nego se ona i ponavlja i u našim vremenima”, izrekao je ovih dana, između ostaloga, Aleksandar Vulin. M.F.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana