Crna kronika
VRHOVNI SUD ODBIO ŽALBU

Bacač bombe na policajce i dalje će biti u zatvoru
Objavljeno 29. siječnja, 2018.

Tridesetpetogodišnji Zoran Seleš iz Šećerane, prigradskog naselja Belog Manastira, žalio se Vrhovnom sudu na odluku Županijskog suda Osijek što ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Žalba mu je odbijena, pa će i dalje biti u istražnom zatvoru.

Podsjetimo, 35-godišnjaka se tereti da je 12. kolovoza prošle godine izišao iz stana s ručnom bombom i poluautomatskom puškom te zapucao. Potom je na policijske specijalce bacio ručnu bombu, koja je eksplodirala neposredno ispred balističkog štita. Potom je otišao do dijela kuće u kojoj žive susjedi u dobi od 66 i 62 godine, s kojima je bio u svađi, i iz poluautomatske puške kroz prozor ispalio hitac. Zrno se zabilo u strop njihove dnevne sobe. Nekoliko sati poslije, u noći, ispalio je nekoliko hitaca prema snajperskom timu policijskih specijalaca. Predao se nakon višesatnih pregovora.

Seleš je u žalbi pisao Vrhovnom sudu da je detaljno i iscrpno “priznao način na koji se dogodio ovaj štetni događaj i da je u tom trenutku bio smanjeno ubrojiv”. Što se tiče bacanja bombe i pucanja na policajce, naveo je kako je to bila njegova uvjetovana reakcija, jer nije popio svoju terapiju. Sada, kada je u istražnom zatvoru, pije lijekove i puno se bolje osjeća. Vrhovni sud ocijenio je da to nisu razlozi za puštanje iz istražnog zatvora.

- Kada se ima na umu i to da je okrivljenik, prema podatcima u spisu predmeta, višekratno prekršajno osuđivan..., ali i rezultate psihijatrijskog vještačenja, prvostupanjski sud s pravom zaključuje da sve upućuje na to da u okrivljenika postoji neposredna i konkretna opasnost da će s boravkom na slobodi ponoviti isto ili slično kazneno djelo ili dovršiti pokušano kazneno djelo – navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

- Prvostupanjski sud s pravom zaključuje da se svrha istražnog zatvora, za sada, ne bi mogla uspješno osigurati njegovom zamjenom blažim mjerama, kako to neosnovano predlaže žalitelj. Blaže mjere, s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja, ne znače prihvatljivu garanciju za otklanjanje opasnosti od ponavljanja kaznenih djela – navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Sandra LACIĆ
UPORAN, BEŠĆUTAN I ODLUČAN

Vrhovni sud navodi i da “način na koji je 35-godišnjak napadao 12. kolovoza prošle godine, i uz to što u optužnici stoji da je otprije prijetio susjedima s kojima je u dugogodišnjoj svađi, upućuje na njegovu bešćutnost, upornost i odlučnost te visok stupanj njegove kriminalne volje”. U pucnjavi i bacanju bombi po Šećerani, pukom srećom, nitko nije ozlijeđen. Temeljni policajci spasili su se bacanjem iza drveća i grmlja, a pripadnike specijalne policije od eksplozije bombe spasio je balistički štit, kao i njihovo sklanjanje iza kuće.

od uhićenja

U ISTRAŽNOM JE ZATVORU ŠEST MJESECI

Možda ste propustili...

DVIJE INTERVENCIJE VATROGASACA

Ugašene zapaljene stvari u podrumu

U PROMETNOJ NESREĆI NA ĐAKOVAČKOJ ZAOBILAZNICI

Poginula mlađa ženska osoba iz Đakova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIJE IMAO ČIME UGASITI VATRU NA SVOJOJ KUĆI

Izgorjeli krov i dio kuće, jer je voda u selu isključena zbog gradnje vodovoda

2

DETALJI UKINUTE PRESUDE ZA UBOJSTVA U HOTELU TURIST

Viši sud smatra da je sud u Osijeku previše vjerovao "pouzdaniku"

3

PLATILI PO 3000 KUNA KAZNE

Zaustavljeni prebrzi vozači na A3