Kultura
NA VIŠE OD 230 LOKACIJA U 110 GRADOVA I OPĆINA

Noć muzeja spojila naizgled nespojivo – šport i kulturu!
Objavljeno 28. siječnja, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

OSIJEK/BELIŠĆE/DRENOVCI/ĐAKOVO/ORAHOVICA/POŽEGA/SLATINA/VALPOVO/VINKOVCI/ŽUPANJA

Noć muzeja diljem je Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine održana na više od 230 lokacija u 110 gradova i općina. Programe 13. po redu manifestacije posjetilo je gotovo 240 tisuća posjetitelja, što i potvrđuje ovogodišnje geslo - Uvijek bolja!

Olimpijsko geslo - Važno je sudjelovati, obilježilo je ovogodišnju Noć muzeja, koja je spojila naizgled nespojivo – šport i kulturu. Osječani su oduševljeno upijali zanimljivu ponudu, koja je uz stalne postave ponudila i demonstracije manje poznatih športova te kreativne radionice za najmlađe.

Brojni su posjetitelji provjerili novosti Muzeja Slavonije, koji je prikaz povijesti Osijeka podignuo na još višu razinu te tlocrtima, maketama, zastavama i predmetima iz svakodnevnog života starih Tvrđijanaca dočarao specifičan duh prošloga stoljeća. Arheološki je muzej za prolazak Hrvatske u polufinale Europskog rukometnog prvenstva imao “asa iz rukava” - prijenos utakmice uživo u prekrasnom atriju. Nažalost, reprezentacija je 'zapela', no ni posjetitelji nisu bili razočarani.

- Posjetitelji su pozitivno reagirali na multimedijalnu najavu budućeg Stalnog postava antike - zadovoljan je privremeni ravnatelj Tomislav Hršak, naglašavajući kako će AMO, sukladno s temom Noći muzeja, nastaviti - brže, više i jače.

Najsadržajniji program imao je Muzej likovnih umjetnosti, gdje je u sklopu Dana grafike predstavljena japanska kultura – uz radionice origamija, čitanje haiku poezije, pisanje japanskog pisma, svi su mogli uživati i u demonstracijama Karate kluba Osijek i entuzijasta borilačke vještine kendo.

U velikoj dvorani Doma kulture u Drenovcima brojni su posjetitelji pokazali svoje umijeće izrade ručnih radova. Načelnik općine Jakša Šestić najavio je da će Cvelferija uskoro dobiti novu zgradu muzeja u kojemu će biti pohranjeno blago devet sela. U subotu je bilo buđenje u muzejsko jutro i radionica tkanja u Posavskim Podgajcima, u organizaciji Muzeja Cvelferije i Udruge za očuvanje kulturne tradicijske baštine Radenice iz Posavskih Podgajaca.

Đakovačke kronike

Noć muzeja održana je u dva đakovačka muzeja. Osobito je zanimljivo bilo u dvorištu Muzeja Đakovštine, gdje su kovačka radionica i srednjovjekovno strjelište privukli i najmlađe Đakovčane i njihove roditelje. Organizirane su i projekcije “đakovačkih kronika” iz 70-ih, a program je završio koncertom Zrinke Posavec.

U Spomen-muzeju program je započeo otvorenjem izložbe fotografija Silvije Butković i fotografija iz Povijesnog arhiva Državne ergele.

- Moram priznati da sam se uplašila teme – konji i šport. Konje doživljavam kroz jahanje, četiri godišnja doba, u ambijentu slavonske ravnice. Shvatila da oni imaju ljepotu i u športu - rekla je Butković.

Nakon niza godina, Orahovica se uključila u Noć muzeja. U Gradskom muzeju i knjižnici svoje športske priče predstavili su OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Srednja škola “Stjepan Ivšić”, Plivački klub, Udruga Jaglac te NK Papuk i Teniski klub Orahovica. O povijesti športa u Orahovici pričao je povjesničar amater Duško Rađenović.

Već 13 godina zaredom Noć muzeja imaju i Požežani. Predstavili su se brojni pojedinci koji su nekada bili športaši ili športski djelatnici, a športske su udruge prikazale dio svojih aktivnosti.

- Cilj nam je bio prikazati vrijednosti športa. Požega ima 74 športska kluba, a oduvijek je bila športski grad, što pokazuje i izložba više od 300 fotografija koje su nam ustupili Požežani. Prikupili smo dovoljno materijala možda i za monografiju športske Požege – istaknula je ravnateljica Maja Žebčević Matić.

Uz središnju izložbu “Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih” održavale su se i radionice izrade kukaca od papira.

Stalni postav Zavičajnog muzeja Slatine koncipiran je na temelju jedne školske svjedodžbe i uređen je prema predmetima iz te svjedodžbe. Tema športa u Slatini nedovoljno je zastupljena pa je tema Noći muzeja izuzetno dobro pogođena. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak istaknula je da okosnicu programa čini donacija hrvatskoga rukometnog reprezentativca Gorana Perkovca, koja će biti izložena i u stalnom postavu muzeja. Nakon Dječjeg vrtića Suncokret i njihove plesne točke, o izložbi Sport u Slatini na njezinu otvorenju govorili su autori izložbe, novi kustosi muzeja, povjesničarka umjetnosti Martina Gavran i arheolog Srđan Đuričić. U prvom dijelu izložbe prikazana je povijest športa do 1950., u drugom najzastupljeniji športovi u gradu, a u trećem najuspješniji pojedinci – Marijan Presečan, Goran Perkovac i Doroteja Santi.

Drvena vjedrica

Nastupili su učenici Glazbene škole Milka Kelemena, a predavanje “Povijest hrvatskoga sporta” održale su Tomislava Medvedović i Mirta Drokan. U aerobici su aktivno sudjelovali posjetitelji, među kojima i članovi Udruge osoba s teškoćama u razvoju Vretenac. Istodobno se održavao i šahovski turnir, a posebnu pozornost posjetitelja privukla je plesna točka Plešimo pokret sporta, Maše Vukovski i njezina plesnog partnera Borisa Stjepanovića. Održan je i okrugli stol o pozitivnim i negativnim stranama bavljenja športom.

Muzeji u Belišću i Valpovu pridružili su se impresivnoj skupini muzeja i drugih institucija u Noći muzeja. Muzej Belišće organizirao je izložbu o Košarkaškom klubu Belišće. Kroz fotografije, plakete, pehare i opremu donijela je 40-godišnji pregled povijesti kluba.

Vrijedni vinkovački muzealci pripremili su bogat program, a za posjetitelje su bili otvoreni svi muzejski postavi. Prezentirana je rekonstrukcija drvene vjedrice s avarodobnog groblja u Nuštru.

- Među ostalim nalazima, u jednom ženskom grobu nađeni su brojni okovi vjedrice, koji su poslani na restauraciju u Zagreb. Srećom, uz metal se očuvalo i malo drveta, pa znamo da je vjedrica rađena od tise. Kolege iz Zagreba, u dogovoru sa mnom, rekonstruirali su vjedricu - pojasnila je kustosica Anita Rapan Papeša.

U Stalnom etnološkom postavu otvorena je izložba “Sport u filateliji”, a u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” otvorena je izložba NK-a Spačva “Nekad bilo, sad se spominjalo”, uz prezentaciju građe o povijesti športa u Vinkovcima. Otvorena je i doktorska izložba autora Josipa Mijića.

S obzirom na to da je Županja kolijevka nogometa i tenisa u RH, najviše je pozornosti u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera privukla originalna prva nogometna lopta, samo za tu prigodu dopremljena iz Zagreba. Početkom 19. st. u Županju su stigla devetorica engleskih industrijalaca, donijevši i svoje običaje, pa i igru malom kožnatom loptom. Nogomet je vrlo brzo postao popularan. Prvu nogometnu loptu koju su Županjcima poklonili Englezi pronašao je 1979. Augustin Lukačević. Izrađena je od prirodne kože s režnjevima, od kojih je jedan nedostajao. Dodatnim vještačenjem u Engleskoj je potvrđeno da se radi o lopti koja datira s kraja 19. st.

M.Mandić/S.Bogutovac/M.Muškić/M.Kokaj/V. Grguruć/AGM Kruna/P.Žarković/L.Aničić/M.L.Omerović

Uvijek bolja

GESLO JE OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE

240.000

POSJETITELJA ZABILJEŽENO JE NA PROGRAMIMA OVOGODIŠNJE NOĆI MUZEJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana