Ekonomija
EU FONDOVI - PRILIKA ZA BANKARSKO POSLOVANJE

Bankarski sektor istočne i srednje Europe profitabilan je drugu godinu zaredom
Objavljeno 29. siječnja, 2018.

Očekuje se da će ekonomsko okruženje u kojem posluju banke u srednjoj i istočnoj Europi ostati povoljno. Za većinu zemalja u srednjoj i istočnoj Europi 2017. je bila najbolja godina od 2010., u pogledu ekonomskog rasta, a u budućnosti se očekuje nastavak solidnog rasta BDP-a u većini zemalja (oko tri % ili više), no uz određeno umjereno usporavanje u 2018. i 2019. Stoji to, između ostaloga, u UniCreditovoj Studiji o bankarskom sektoru u srednjoj i istočnoj Europi u 2018. godini.

- Premda će rast kreditiranja vjerojatno usporiti u zemljama koje su imale najviše stope rasta tijekom posljednje dvije godine, očekuje se da će se on povećati u zemljama koje su dosad zaostajale. Ubrzanje očekujemo u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji, određeno usporavanje u rastu kreditiranja u Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Turskoj, dok će se u ostalim zemljama stope rasta zadržati na razini trenutnih, stoji u Studiji, stoji u Studiji.

Bolja naplata

Također se navodi da je smanjenje stopa nenaplativih kredita bio jedan od najizraženijih trendova u srednjoj i istočnoj Europi tijekom posljednje tri godine, te se očekuje da će se nastaviti.

“Poboljšanje u ovom segmentu djelomično je rezultat prodaje nenaplativih kredita, bolje naplate i ekonomskog oporavka, posebice u Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Ovi će čimbenici nastaviti igrati važnu ulogu, pri čemu će poboljšano upravljanje rizicima ograničiti priljeve novih nenaplativih kredita. Što se tiče priljeva novca iz fondova za srednju i istočnu Europu on će ostat značajan i u nadolazećim godinama (u prosjeku između 1,5 % i 3 % BDP-a godišnje), što će predstavljati pokretač ekonomske aktivnosti. Kao rezultat toga, ujedno će predstavljati i priliku za omogućavanje tvrtkama pristup nepovratnim sredstvima i financijskim instrumentima putem posebnih bankarskih proizvoda i usluga”, navodi se u Studiji.

Također je naglašeno da zemlje srednje i istočne Europe predstavljaju idealno okruženje za promicanje digitalnog bankarstva zbog njihove relativno visoke stope sveukupne digitalizacije.

- Višekanalni pristup klijentima unaprjeđuje produktivnost i pružanje usluge klijentima, a istovremeno smanjuje razinu troškova. Digitalizacija procesa unaprjeđuje iskustvo kupaca, podiže razinu kvalitete usluga povećavajući broj proizvoda dostupnih putem digitalnih platformi, te broj kontakata s klijentima. Uz to, integriranje napredne analitike osigurava zadovoljavanje potreba kupaca i pomaže u predviđanju promjena u bankarskom sektoru danas i u budućnosti, stoji u UniCreditovoj Studiji.

Gospodarski oporavak

Ističe se i kako će proizvodi privatnog bankarstva igrati sve važniju ulogu u svjetlu još uvijek značajnog jaza između imovine kućanstava u odnosu na razvijenija gospodarstva i perspektive kontinuiranog gospodarskog oporavka. Bilo kakva prognoza treba uzeti u obzir okruženje niskih kamata u nekim zemljama srednje i istočne Europe koje bi moglo utjecati na profitabilnost, učinak regulatornih pritisaka i zakonodavnih mjera, izglede za tursko gospodarstvo i ograničen rast u Rusiji.

"U 2017. godini bankarski je sektor bio profitabilan u svim zemljama drugu godinu zaredom", rekao je Carlo Vivaldi, direktor UniCreditova Odjela za srednju i istočnu Europu. Z.Rupčić

Rast broja digitalnih korisnika

Očekuje se da će se broj digitalnih korisnika povećati s trenutačnih 44 posto svih klijenata na 51 posto u 2019. godini, dok će se broj korisnika mobilnog bankarstva povećati s trenutačnih 28 posto svih klijenata na 47 posto tijekom iduće dvije godine. "Kontinuirano ulažemo u inovaciju i digitalizaciju, dodatno unaprjeđujući upravljanje podacima i analitiku kako bismo proširili naše regionalno poslovanje s klijentima, dok istovremeno nastavljamo biti snažno usredotočeni na kontrolu troškova", zaključio je Vivaldi.