Zdravlje
NORDIJSKO HODANJE

Lagana rekreacija prikladna je za svakoga
Objavljeno 29. siječnja, 2018.

Na našim ulicama sve je više hodača s nekim novim jurilicama i vedrim osmijehom na licu. Hodanje je ljudima vratilo osmijeh na lice jer se osjećaju zadovoljnijima i zdravijima.

Rekreacijsko hodanje korijene vuče iz Sjedinjenih Američkih Država, dok nordijsko hodanje, hodanje s pomoću posebnih štapova, u Skandinaviji je već dugo poznato kao ljetna inačica skijaškog trčanja. Hodanje - lagana rekreacijska aktivnost prikladna je gotovo za svakoga, neovisno o tome želi li se osoba aktivno baviti sportom ili usput. Za razliku od trčanja pri hodanju ne postoji faza odskoka, zbog čega taj oblik aktivnosti ne oštećuje zglobove, a prikladna je i za početnike, osobe starije životne dobi te one povećane tjelesne težine. Hodanje se preporučuje i obožavateljima fitnessa te sporta uopće.

Nordijsko je hodanje steklo veliku popularnost zbog toga što se ne vježba samo donji nego i gornji dio tijela. Na taj način tijelo izgara 50 % više kalorija, bez potrebe za dužim ili bržim hodanjem. Najbolja je rekreacija za one koji se nakon razdoblja tjelesne neaktivnosti žele ponovno posvetiti svom zdravlju i vraćanju izgubljene forme.

Učenje nordijskog hodanja obično počinje na ravnom, gdje se usvaja ritam kretanja ruku i nogu. Ritam se ne razlikuje od ritma brzog hodanja, ali razlika je u tome da kod nordijskog hodanja u rukama držite štapove kojima se morate naučiti pravilno kretati. Nakon toga hodanjem uzbrdo svladate i pravilan način odguravanja pomoću štapova.

Da bi nordijsko hodanje imalo blagotvorne učinke na tijelo, kod štapova potrebno je paziti da je njihova visina pravilna. Idealnu visinu štapova za nordijsko hodanje izračunate tako da svoju visinu pomnožite s 0,66 i rezultat zaokružite prema donjem rezultatu.

Sa štapovima ili bez njih - krenite u šetnju i probudite svoj uspavani, mrzovoljni organizam.J.Kn.

Prednosti nordijskog hodanja

- Znatno se poboljšava pokretljivost vrata i kralježnice, oslobađajući tako napetost mišića tih područja

- Frekvencija rada srca je oko 13 %, odnosno 5 - 17 otkucaja u minuti viša nego kod običnog hodanja

- Štapovi pomažu kod ravnoteže na skliskim površinama

- Trošite oko 400 kalorija na sat, dok kod običnog hodanja trošite oko 280 kalorija

- Povećava opću izdržljivost organizma - lakše svladavate brda i povišene dijelove

- Poboljšava stabilnost i ravnotežu - manji je pritisak na leđa i zglobove te je samim time i manja vjerojatnost ozljeđivanja..

Za razliku od trčanja pri hodanju ne postoji faza odskoka, zbog čega taj oblik aktivnosti ne oštećuje zglobove

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana