Zdravlje
STIL ŽIVOTA KAO PREVENCIJA

Celulit se javlja u više od 85 % žena, a za razvoj je odgovorna građa masnog tkiva
Objavljeno 29. siječnja, 2018.

Celulit (fibrosklerotična edematozna panikulopatija) sistemska je upalna bolest koju karakterizira potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim neravninama, nepravilnostima, udubinama i čvorićima. Celulit se javlja u više od 85 % žena, i to ne samo onih s povećanom tjelesnom težinom nego je čest i u mršavih žena. Ženski spolni hormoni imaju važnu ulogu u nastanku i formiranju celulita. Od svih hormona pretpostavlja se da estrogen ima ključnu ulogu u nastanku celulita. Osim što daju čvrstoću i elasticitet koži, oni reguliraju cirkulaciju krvi i limfe u organizmu, a potiču i bujanje masnog i vezivnog tkiva. Upravo zbog estrogena pojavnost celulita u pripadnika muškog spola drastično je niža.

Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva, kojeg imaju za 30 % više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica, koje imaju ulogu nakupljanja masti, te se nikakvom dijetom ili tjelesnom aktivnosti ne može utjecati na njih. Te nakupine masti čine rezervu energije kako bi žena imala redovite menstrualne cikluse, i zbog trudnoće. Vezivno tkivo žena slabije je od onoga muškaraca te ga imaju do 30 % manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo, koje se u žena pruža okomito u smjeru kože te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože, što stvara izgled kože sličan narančinoj kori. Otkriveno je da je u žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego u žena koje nemaju celulit.

Klasifikacija vizualnim pregledom

Celulit klasificiramo Nurnberg-Muellerovom ljestvicom, koja je i najjednostavniji način klasifikacije celulita. Obavlja se vizualnim pregledom kože te promjenama na njoj zbog mehaničkog djelovanja dok pacijent leži odnosno stoji uspravno. Ljestvica se sastoji od četiri vrijednosti: 0, 1, 2 i 3. Vrijednost 0 odnosi se na stanje u kojem celulit nije vidljiv, čak ni pod mehaničkim djelovanjem, a osoba stoji uspravno. Vrijednost 1 je stanje kod kojeg celulit postaje vidljiv tek mehaničkim djelovanjem na kožu. Vrijednost 2 je stanje u kojem celulit postaje vidljiv kada osoba stoji uspravno. Vrijednost 3 je stanje kod kojeg je celulit vidljiv i kada osoba stoji uspravno i kada leži.

Kako ga se riješiti

Zdrav životni stil važan je u rješavanju celulita. Zdrava prehrana, primjerena dnevna fizička aktivnost i dovoljan dnevni unos vode veliki su saveznici u rješavanju celulita. Preporuča se niskokalorična prehrana. Pri tome energetski unos ne smije biti prenizak jer može doći do usporavanja metabolizma, a to bi izazvalo kontraproduktivan učinak. Antioksidansi i detoksikacija organizma važni su u rješavanju upalnih procesa koje izaziva celulit. Bitna je i regulacija probavnog sustava unosom vlaknaste hrane i probiotika. Stil života uz dovoljan unos vode, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost imaju preventivnu ulogu kako se ne bi razvio celulit te pomažu kod početnog stadija celulita. U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir i sam po sebi te ga je potrebno liječiti. Martina POLČIĆ, dipl. med. techn.

ZZJZ, Služba za javno zdravstvo

Faktori rizika

Uz spolnu predispoziciju, koja se čini dominantnom, poznato je još nekoliko vrlo snažnih faktora koji čine kompleksnost ovog problema:

l stres

l genetsko nasljeđe - nedvojbeno jedan od glavnih uzroka pojave celulita

l loše prehrambene navike - neredovita i nepravilna prehrana bogata zasićenim mastima i nepovoljnim ugljikohidratima, a siromašna biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima

l nedovoljan unos tekućine

l nedovoljna fizička aktivnost i loše životne navike - pušenje, alkohol, preuska odjeća, visoke potpetice, sjedilački način života

l kortikosteroidi - liječenje određenim kortikosteroidnim lijekovima također potiče nastanak celulita

Vrste celulita

Znanstvena su istraživanja pokazala kako postoje tri osnovne vrste celulita:

1. Mekani celulit

l Karakteriziraju ga lokalizirane masne naslage, najčešće na gornjem i stražnjem dijelu bedara i u području stražnjice. Javlja se zbog oslabljenog tonusa kože i čestih oscilacija u težini. Ovaj tip pojavljuje se i kod žena koje nemaju problema s viškom kilograma. Primjećuje se pri dnevnom svjetlu ili u položajima u kojima se koža pritišće, kao što je sjedenje.

2. Kompaktni celulit

l Karakterističan je za žene s prekomjernom težinom, a prepoznaje se po čvrstim i tvrdim masnim naslagama. Koža zbog njega djeluje grubo, a mišići nogu zbog njega su gotovo neprimjetni.

3. Edematozni celulit

l To je celulit s mikročvorovima koji su vidljivi oku, a na dodir bolni. Nastaje nakupljanjem tekućine u potkožnom tkivu, a prati ga otežana cirkulacija. S godinama se pogoršava.