Kultura
NOĆ MUZEJA U SLATINI

Od izložbe i predavanja do aerobika i plesa
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

SLATINA
Stalni postav Zavičajnog muzeja Slatine koncipiran je na temelju jedne školske svjedodžbe i uređen je prema predmetima iz te svjedodžbe. Tema sporta u Slatini ostala je nedovoljno zastupljena i upravo zato se ocjenjuje da je upravo za Slatinu tema ovogodišnje Noći muzeja izuzetno dobro pogođena. Govoreći uvodno o organizaciji manifestacije pod nazivom Lica i naličja sporta, ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak istaknula je da okosnicu cijeloga programa čini donacija hrvatskoga rukometnog reprezentativca Gorana Perkovca, koja će biti izložena i u stalnom postavu muzeja.
Nakon nastupa polaznika Dječjeg vrtića Suncokret s plesnom točkom Fitness za najmlađe, o pripremanju izložbe Sport u Slatini na njezinu otvorenju govorili su autori izložbe, novi kustosi muzeja, povjesničarka umjetnosti Martina Gavran i arheolog Srđan Đuričić, a otvorio je gradonačelnik Denis Ostrošić. – Slušajući što je sve pripremljeno za ovu Noć muzeja, siguran sam da se ovaj muzej može svrstati uz rame i mnogo „jačim“ muzejima, koji također nastoje prikazati što kvalitetniji program, rekao je gradonačelnik.
U organizaciju izložbe uključili su se gradska Turistička zajednica, Industrijsko-obrtnička škola, Udruga sportske rekreacije Sport za sve „Podravac“ iz Sopja, gradska Zajednica športskih udruga, Grad Slatina, Ogranak Matice hrvatske i brojni pojedinci, udruge i klubovi. U prvom dijelu izložbe prikazana je povijest različitih sportova u Slatini do 1950. godine, u drugom dijelu predstavljeni su najzastupljeniji sportovi u gradu – nogomet, rukomet, stolni tenis, atletika, hrvanje, ribolov, skijanje i sportska rekreacija, a u trećem dijelu predstavljeni su najuspješniji sportaši pojedinci – Marijan Presečan, Goran Perkovac i Doroteja Santi. Izložba je vrlo sadržajno obuhvatila gotovo sve što je vezano uz sportove u gradu, od dresova i različitih sportskih rekvizita, priznanja, diploma, novinskih tekstova i fotografija, do osvojenih pokala i medalja različita sjaja.
Muzejsko događanje već tradicionalno oplemenili su svojim nastupima učenici Glazbene škole Milka Kelemena, a predavanje pod nazivom Povijest hrvatskoga sporta održale su profesorice tjelesne i zdravstvene kulture i atletičarke Tomislava Medvedović i Mirta Drokan. Prof. Medvedović zatim je vodila i vježbu aerobika, u kojoj su aktivno sudjelovali posjetitelji, među kojima i članovi Udruge osoba s teškoćama u razvoju Vretenac. Istovremeno održavao se i šahovski turnir, a posebnu pozornost posjetitelja slatinskog muzeja privukla je plesna točka Plešimo pokret sporta, koju je izvela Maša Vukovski sa svojim plesnim partnerom Borisom Stjepanovićem, Plesni studio Zaplešite s nama i polaznici plesne radionice Glazbene škole Milka Kelemena.
Posljednje događanje programa Noći muzeja u Slatini bio je okrugli stol o pozitivnim i negativnim stranama bavljenja sportom pod nazivom Druga strana sporta. Moderator je bio predsjednik gradske Zajednice športskih udruga Davor Butorac, a sudjelovali su psihologinja Ksenija Vujanović Juras, dr. Miroslav Venus, dr. Ivica Fotez i sportski navijač Nenad Bračun.Petar Žarković

Možda ste propustili...

16. VELJAČE U 19 SATI “MIZANTROP I JA” U STUC-U

Najbolje predstave studenata Umjetničke akademije

SAŠA GERBER, MLADI ILUZIONIST OBJAVIO PRVU ZBIRKU PJESAMA

Lagao bih kada bih rekao da ne bih volio da se moja zbirka svidi čitateljima

“ODRED ZA BAŠTINU” ROBERTA M. EDSELA

Kako spomenici i umjetnička djela prežive rat?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN ĆAĆIĆ, KAO SPIRIDON M. STEFANOVIĆ U “LUKAVOJ UDOVICI”

Svi trebamo humor koji duhovno obogaćuje, a ne samo jeftinu zabavu

2

NA DANU MATICE HRVATSKE U ZAGREBU

Slatinski je ogranak osnovan 1971. god. na nogometnom igralištu

3

NAJVEĆA HRVATSKA MULTIMEDIJSKA IZLOŽBA

Proširen postav izložbe o Nikoli Tesli