Kultura
NOĆ MUZEJA U SLATINI

Od izložbe i predavanja do aerobika i plesa
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

SLATINA
Stalni postav Zavičajnog muzeja Slatine koncipiran je na temelju jedne školske svjedodžbe i uređen je prema predmetima iz te svjedodžbe. Tema sporta u Slatini ostala je nedovoljno zastupljena i upravo zato se ocjenjuje da je upravo za Slatinu tema ovogodišnje Noći muzeja izuzetno dobro pogođena. Govoreći uvodno o organizaciji manifestacije pod nazivom Lica i naličja sporta, ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak istaknula je da okosnicu cijeloga programa čini donacija hrvatskoga rukometnog reprezentativca Gorana Perkovca, koja će biti izložena i u stalnom postavu muzeja.
Nakon nastupa polaznika Dječjeg vrtića Suncokret s plesnom točkom Fitness za najmlađe, o pripremanju izložbe Sport u Slatini na njezinu otvorenju govorili su autori izložbe, novi kustosi muzeja, povjesničarka umjetnosti Martina Gavran i arheolog Srđan Đuričić, a otvorio je gradonačelnik Denis Ostrošić. – Slušajući što je sve pripremljeno za ovu Noć muzeja, siguran sam da se ovaj muzej može svrstati uz rame i mnogo „jačim“ muzejima, koji također nastoje prikazati što kvalitetniji program, rekao je gradonačelnik.
U organizaciju izložbe uključili su se gradska Turistička zajednica, Industrijsko-obrtnička škola, Udruga sportske rekreacije Sport za sve „Podravac“ iz Sopja, gradska Zajednica športskih udruga, Grad Slatina, Ogranak Matice hrvatske i brojni pojedinci, udruge i klubovi. U prvom dijelu izložbe prikazana je povijest različitih sportova u Slatini do 1950. godine, u drugom dijelu predstavljeni su najzastupljeniji sportovi u gradu – nogomet, rukomet, stolni tenis, atletika, hrvanje, ribolov, skijanje i sportska rekreacija, a u trećem dijelu predstavljeni su najuspješniji sportaši pojedinci – Marijan Presečan, Goran Perkovac i Doroteja Santi. Izložba je vrlo sadržajno obuhvatila gotovo sve što je vezano uz sportove u gradu, od dresova i različitih sportskih rekvizita, priznanja, diploma, novinskih tekstova i fotografija, do osvojenih pokala i medalja različita sjaja.
Muzejsko događanje već tradicionalno oplemenili su svojim nastupima učenici Glazbene škole Milka Kelemena, a predavanje pod nazivom Povijest hrvatskoga sporta održale su profesorice tjelesne i zdravstvene kulture i atletičarke Tomislava Medvedović i Mirta Drokan. Prof. Medvedović zatim je vodila i vježbu aerobika, u kojoj su aktivno sudjelovali posjetitelji, među kojima i članovi Udruge osoba s teškoćama u razvoju Vretenac. Istovremeno održavao se i šahovski turnir, a posebnu pozornost posjetitelja slatinskog muzeja privukla je plesna točka Plešimo pokret sporta, koju je izvela Maša Vukovski sa svojim plesnim partnerom Borisom Stjepanovićem, Plesni studio Zaplešite s nama i polaznici plesne radionice Glazbene škole Milka Kelemena.
Posljednje događanje programa Noći muzeja u Slatini bio je okrugli stol o pozitivnim i negativnim stranama bavljenja sportom pod nazivom Druga strana sporta. Moderator je bio predsjednik gradske Zajednice športskih udruga Davor Butorac, a sudjelovali su psihologinja Ksenija Vujanović Juras, dr. Miroslav Venus, dr. Ivica Fotez i sportski navijač Nenad Bračun.Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike