Kultura
NOĆ MUZEJA U VINKOVCIMA

"Muzej i sport"
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

VINKOVCI

Noć muzeja  obilježena je desetu godinu zaredom u Vinkovcima, a ovogodišnja tema je bila ''Muzej i sport'' i, kao i svih ranijih godina, izazvala je veliki interes javnosti. Vrijedni muzealci pripremili su bogat program, za posjetitelje su bili otvoreni svi muzejski postavi, a predstavljeno je i nekoliko izložbi.

U prostoru Arhivskog sabirnog centra otvorena je izložba ''Građevni red 1873.-1945.'', a posjetitelji su, uz izložbu, mogli razgledati novouređeni Centar.
U Gradskom muzeju bila je upriličena izložba 45 godina zaštićene arheološke zone u Vinkovcima, 75 godina života Ivane Iskre-Janošić te Likovna izložba učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića ''Muzeju na dar''. U potkrovlju Gradskog muzeja, odnosno u  Stalnom etnološkom postavu, prigodni su program izvele učenice i učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Osim toga održana je i projekcija popularno-znanstvenog dokumentarnog filma ''Zapisano u kostima'', kao i prezentacija rekonstrukcije drvene vjedrice s avarodobnog groblja u Nuštru.
U sve navedene izložbe u Stalnom etnološkom postavu Gradskog muzeja Vinkovci upriličeno je i otvaranje izložbe u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Vinkovci pod nazivom ''Sport u filateliji'', a za kraj Noći muzeja održan je nastup  KUD-a ''Slavko Janković'' iz Šiškovaca.
U Galeriji likovnih umjetnosti  ''Slavko Kopač'' u Vinkovcima, a kako je sve bilo u znaku sporta, otvorena je  izložba NK Spačve ''Nekad bilo sad se spominjalo'',  kao i powerpoint prezentacija građe o povijesti sporta u Vinkovcima. U završnom dijelu programa u Galeriji  ''Slavko Kopač'' otvorena je doktorska izložba autora Josipa Mijića ''Genes-Uloga tematskog i materijalnog u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu".
Ovogodišnju desetu Noć muzeja u Vinkovcima, posjetio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima, a veliki broj posjetitelja okupio se u Noći muzeja i ispred samog muzeja.Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SVEUKUPNOJ POVIJESTI OD 119 GODINA

DHK prvi put objavilo 54 Matoševa soneta

2

VIŠEGODIŠNJA SURADNJA DOBILA NASTAVAK

Virovitica je nastavna baza osječkoga studija glume

3

IZLOŽBA “MEĐUDJELOVANJA” VEDRANA KARADŽE TABULOVA

Rad je i za autora bio iznenađenje