Sport
OSJEČANI SUDE FINALE EP-A

Mijenjali bismo naše mjesto u finalu s rukometašima
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

Prije gotovo 20 godina dvama mladim osječkim rukometašima, tandemu Gubica/Milošević, tadašnji dugogodišnji šef Zbora rukometnih sudaca Osijeka i nekadašnji prvoligaški sudac Ivo Pranjić predložio je da dođu na sudački seminar. Vrlo brzo aktivnu rukometnu karijeru zamijenili su sudačkom, a 2000. godine sparen je, ni 20 godina poslije pokazat će se - jedan od najboljih europskih rukometnih sudačkih parova. Dokaz toga bit će u nedjelju. Boris Milošević i Matija Gubica, naime, sudit će finalnu utakmicu na Europskom rukometnom prvenstvu. Sin nekadašnje vrsne rukometašice Osijeka Hermine, djevojački Rončević, i dugogodišnjeg osječkog rukometnog trenera Ljubomira Miloševića i njegov kolega Matija Gubica, koji je prije sudačke karijere svakodnevno dolazio na treninge u Osijek iz svojih Petrijevaca, uz koje je i danas vezan. Suci s EHF i IHF licencom postali su 2006. Debi na velikim natjecanjima imali su 2009. na svjetskom prvenstvu, simbolično - u svom Osijeku. Potom su već triput sudjelovali na Final fouru u Koelnu, sudili su finale Lige prvakinja za rukometašice (2011. i 2013.), a suđenje na EP-u u Hrvatskoj deveto im je veliko natjecanje, računajući i mušku i žensku konkurenciju na europskim i svjetskim prvenstvima te Olimpijskim igrama.

- Kruna dosadašnje karijere bila nam je suđenje na Olimpijskim igrama u Londonu. Najveća utakmica i najveće priznanje bilo je suđenje finala svjetskog prvenstva za rukometašice 2013., kada smo delegirani za susret Francuske i Norveške - pričao je Boris Milošević, dvije godine stariji iz ove osječke sudačke kombinacije, koja je devet puta zaredom bila proglašavana i najboljim sudačkim rukometnim parom u Hrvatskoj.

Kako će suditi finale Europskog prvenstva, bilo je jasno dan nakon što je Hrvatska propustila prigodu ući u polufinale.

- Na žalost, to je tako. Ovo je za nas veliko priznanje, dobivamo puno čestitki i poruka iz rukometnog svijeta i izvan njega. Ali, vjerujte, najradije bismo svoje mjesto u finalu zamijenili s našim rukometašima. Da nas oni predstavljaju u finalu - rekao je Matija Gubica, kojeg zajedno s Borisom Miloševićem čeka dijeljenje pravde na rukometnim terenima u još dva i pol olimpijska ciklusa. K. Lacković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike