Novosti
ZBORNIK RADOVA PREDSTAVLJEN U OSIJEKU

Povijest Jugoslavije iz nekoliko perspektiva
Objavljeno 26. siječnja, 2018.

Nakon što je, sredinom listopada prošle godine, prvi put službeno predstavljen u Beogradu, dosad zasigurno najopsežniji zbornik znanstvenih radova povjesničara, politologa i sociologa svih sastavnica bivše države Jugoslavije “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi” u petak je svoju promociju doživio na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ondje su zbornik osobno predstavili izdavač, urednici i autori radova, ujedno svojim predavanjima i raspravama zaokruživši program tribine pod nazivom “Što je povijest Jugoslavije?”, u organizaciji osječkog Odsjeka za povijest.

U ime izdavača, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, na tribini je sudjelovala osnivačica i predsjednica tog odbora – Sonja Biserko, a sve su upotpunili renomirani znanstvenici i urednici – Latinka Perović i Drago Roksandić, te mladi povjesničar s pulskog Filozofskog fakulteta - Igor Duda. Program je počeo predavanjem Igora Dude “Povijest svakodnevice i jugoslavenski modernizacijski skok”, nakon kojega je slijedilo predavanje zagrebačkog profesora Drage Roksandića o jugoslavenstvu u hrvatskoj povijesti do 1918. godine. Predavanja su privukla publiku svih dobnih skupina, a sve je naposljetku završeno diskusijom renomiranih povjesničara, koji su predstavili nekoliko perspektiva Jugoslavije tijekom različitih povijesnih razdoblja.

- Ovo je jedna od mnogih historiografskih knjiga koje se pojavljuju u posljednje vrijeme, ali ona je vrlo posebna zbog činjenice da je okupila znanstvenike iz cijele bivše države, koji su predstavili nacionalne povijesti i cjelokupne razvoje današnjih naroda. Naposljetku, mi smo se okupili ovdje kako bi na znanstven, egzaktan i kritički način javnosti predstavili naš rad, koji je nastajao gotovo tri godine - objasnila je devedesetogodišnja srpska povjesničarka Latinka Perović, ne krijući oduševljenje povratkom u Osijek nakon gotovo 25 godina. M.Mandić

Najčitanije iz rubrike