Svijet
DONALD TRUMP PORUČIO ELITI U DAVOSU:

Sada je pravo vrijeme da svoj novac donesete u Ameriku
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

Donald Trump, prvi američki predsjednik koji se u 18 godina obratio Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, naglasio je svoje načelo “Amerika na prvom mjestu” i upozorio svjetske poslovne i političke čelnike da se SAD više “neće praviti da ne vidi” nepoštene trgovinske prakse.

Trump je naglasio da će uvijek promicati načelo “Amerika na prvom mjestu”, kao što očekuje da to čine i drugi svjetski čelnici kada su u pitanju njihove države. “Amerika na prvom mjestu ne znači sama Amerika. Kada SAD raste, raste i svijet”, rekao je. No brzo se prebacio na drugu temu i zatražio strožu provedbu trgovinskih pravila, optuživši neimenovane zemlje za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući krađu intelektualnog vlasništva i državne potpore industriji.

Nepoštene prakse

- Provodit ćemo naše trgovinske propise i obnoviti integritet trgovinskog sustava. Samo inzistirajući na pravednoj i recipročnoj trgovini možemo stvoriti sustav koji funkcionira ne samo za SAD nego i za sve nacije - rekao je. “SAD se više neće praviti da ne vidi nepoštene trgovinske prakse”, naglasio je i nastavio: “Ne možemo imati slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke zemlje iskorištavaju sustav na račun drugih. Mi podržavamo slobodnu trgovinu, ali ona mora biti poštena i recipročna.”

Premda se protivi multilateralnim trgovinskim sporazumima, Trump je kazao da će SAD razmotriti “uzajamno korisne” bilateralne trgovinske sporazume s pojedinim zemljama. To bi moglo uključivati zemlje koje su potpisale Transpacifički trgovinski sporazum, iz kojeg se SAD povukao, rekao je, dodavši da će također razmotriti kolektivne pregovore s njima ako to bude u američkom interesu. Ipak, govor je završio rekavši kako su Sjedinjene Države otvorene za poslovnu suradnju.

- Sada je najbolje vrijeme da donesete svoj novac, svoja radna mjesta, svoje poslove u Ameriku - rekao je, istaknuvši poboljšanu investicijsku klimu koju je postigao smanjenjem poreza i birokracije. “Nakon godina stagnacije, SAD ponovno bilježi snažan gospodarski rast”, rekao je, dodavši: “Svijet je svjedok ponovnog procvata snažne i prosperitetne Amerike.”

Istup američke administracije prethodno je u Davosu izazvao pravu buru, posebice zbog izjave ministra financija Stevena Mnuchina, koji je ovoga tjedna rekao da SAD ima koristi od slabijeg dolara, zbog čega će američki izvoz biti jeftiniji. Dolar je zbog te njegove izjave još više pao, što je izazvalo velike kritike Europske središnje banke i drugih čelnika, koji smatraju da takvim izjavama, kojima ruše svoje valute, zemlje krše nepisana pravila o uravnoteženoj trgovini. Trump je u četvrtak rekao da u konačnici želi da dolar bude snažan, čime mu je nakratko podigao vrijednost. Američki dužnosnici pokušali su objasniti da je Mnuchin iznio primjedbu o utjecaju slabijeg dolara, a ne najavu nove politike rušenja njegove vrijednosti.

Prilagođavanje

Trumpov govor je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji također boravi u Davosu, ocijenio očekivanim.

- To je sada, nakon godinu dana mandata, poruka koja i dalje govori o Sjedinjenim Državama kao njegovu glavnom prioritetu, s naglaskom na očekivane učinke od porezne reforme koja je nedavno izglasana te osobito na odgovornost tvrtki koje će iskoristiti te svojevrsne porezne benificije da dio sredstava daju svojim zaposlenicima - rekao je hrvatski premijer. S druge strane, američki je čelnik “otvorio mostove suradnje i multilateralizma s drugim međunarodnim organizacijama, tako da mi se čini da unatoč očekivanjima ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije”, dodao je Plenković. Predsjednik Vlade RH smatra kako “svjedočimo prilagođavanju američkog predsjednika na globalne okolnosti i činjenice mulilateralnih organizacija i procesa koji su postojali i prije dolaska njegove administracije”.

- Ono što se kod njega osjeća jest da je došao iz poslovnog svijeta i da razumije što tom svijetu prije nije odgovaralo i što treba popraviti. Mislim da je to bila nit vodilja njegova govora - zaključio je Plenković.

Dijana PAVLOVIĆ/H
SOROS SE OKOMIO NA TRUMPA, DRUŠTVENE MREŽE, BITCOIN...

Američki multimilijarder mađarskog podrijetla George Soros napao je u Davosu Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin... Za Trumpovu administraciju je rekao kako je “opasnost za svijet”, a Rusiju Vladimira Putina nazvao je mafijaškom državom. Divove interneta Facebook i Google Soros je opisao kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima”. Na upit o bitcoinu rekao je kako “to nije valuta” komentirajući da je njezin čest rast “tipičan mjehurić od sapuna”.

BUDUĆNOST JUGOISTOKA EUROPE

U petak, drugog dana sudjelovanja na forumu u Davosu, hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se i s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem te s bugarskim kolegom Boykom Borisovim. Plenković je u četvrtak održao niz bilateralnih sastanaka s brojnim državnicima i vodećim ljudima multinacionalnih kompanija. “Dogus grupa nastavlja ulaganja u Hrvatsku, Booking.com svojim je aktivnostima kao platforma pridonio većem dolasku turista u Hrvatsku, Google želi biti partner hrvatskoj IT industriji, a velika farmaceutska kompanija La Roche želi suradnju s hrvatskim zdravstvenim sustavom”, rezimirao je Plenković. U petak je Plenković, u raspravi posvećenoj europskoj budućnosti zemalja jugoistočne Europe, zajedno s bugarskim premijerom Borisovom, koji je predsjedajući Europskog vijeća, uputio poruke podrške uoči objavljivanja nove strategije Europske komisije o proširenju. U tom je kontekstu kazao da Europa više brzina postoji i danas i naglasio kako je važno da svaka članica odabere put kojim želi ići.

Najčitanije iz rubrike