Svijet
NA PRVOJ CRTI U DONBASU

Srbija ne reagira na popise Srba koji ratuju u Ukrajini
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

Poljski mediji javljaju kako je ukrajinska sigurnosna služba SBU u više navrata dostavljala Srbiji popise srpskih državljana koji se u Ukrajini bore u proruskim postrojbama protiv Ukrajinaca, ali Srbija na to nije reagirala iako je u listopadu 2014. srpski parlament izglasao zakon koji zabranjuje srpskim državljanima ratovanje u svijetu i propisuje zatvorske kazne i do deset godina. No, nije poznato da je u Srbiji itko kažnjen po tom zakonu iako mediji u Srbiji često pišu o “junačkim pothvatima” Srba u Ukrajini.

- Ovih dana SBU je proslijedio podatke za još 23 srpska državljanina koja se bore na strani proruskih separatista u Donbasu. Oni su pripadnici ruske privatne vojne plaćeničke postrojbe Wagner, za koju sumnjamo da radi pod krinkom ruske specijalne jedinice. Od listopada 2017. predali smo srpskim vlastima popise imena 103 Srbina koja su sudjelovala u oružanom sukobu na istoku naše zemlje - priopćio je u četvrtak šef SBU-a Vasil Hrycak dodajući kako do sada nije bilo reakcije Beograda na te informacije. Kako doznaje poljski portal TVN24, na prvoj crti u Donbasu prema ukrajinskim snagama raspoređeni su pripadnici postrojbe Wagner u sklopu federalnih ruskih snaga. Na čelu skupine Wagner je ruski pričuvni pukovnik Dmitrij Utkin, s nadimkom Wagner. Hrycak je u listopadu rekao da je podatke o aktivnostima postojbe Wagner u Ukrajini, koja se također bori i u Siriji, SBU dostavio mjerodavnim službama zemalja Europske unije. SBU tvrdi da je plaćenička postrojba Wagner uključena u sukob u Donbasu od prvih mjeseci rata i odgovorna je, među ostalim, za raketiranje zrakoplova IL-76 u lipnju 2014. iznad Luganska kada je poginulo 49 ukrajinskih vojnika. Također je sudjelovala u napadu na zračnu luku u Lugansku i u napadima na Debalcewe. SBU ima podatke za više od 1500 pripadnika Wagnera, a popis uključuje mrtve i još uvijek aktivne borce u Ukrajini i Siriji - rekao je Hrycak u listopadu, podsjeća TVN24. M.Flego

Vasil Hrycak

šef SBU-a

Od listopada 2017. predali smo srpskim vlastima popise imena 103 Srbina koja su sudjelovala u oružanom sukobu na istoku naše zemlje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PRAGU KATASTROFE

May od konzervativaca traži podršku za Brexit

2

ZAVRŠNI OBRAČUN NA GRANICI S IRAKOM

Kalifat Islamske države blizu poraza u Siriji

3

HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"