Crna kronika
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U LIVANI

Ugljični monoksid umalo koban za mladu obitelj
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

LIVANA

Dvoje djece u dobi od sedam i dvije i pol godine te njihovi roditelji, supružnici Cvitkušić, otrovali su se plinom u noći između četvrtka i petka u svojoj kući u Vrtnoj ulici u Livani. Roditelji Damir (41) i Mirela (35) u petak su ujutro nakon kratkotrajne hospitalizacije izišli iz Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Supruga i ja smo pušteni, ali djeca su zadržana do subote ujutro na promatranju. Jedna kći nam ide u prvi razred, a druga je dvije i pol godine. Dobro je sve još i prošlo. Mi nismo ni primijetili da smo otrovani, ali je naša šogorica čula da se nešto događa. Supruga je probudila mene, ali nismo mogli reagirati. Supruga se i ne sjeća danas (petak nap. a.) ničega - kazao nam je Damir Cvitkušić. Njegov brat Dario, koji sa svojom obitelji živi u istoj kući, ali na drugoj etaži, ispričao je detaljnije što se te noći događalo.

- Dobro je sve i prošlo, ali moglo je doći do velike tragedije. Bratova supruga ustala je oko 2 sata jer ju je jako boljela glava pa je htjela popiti tabletu. Međutim, pala je i nakon toga probudila supruga. No, i brat je pao u nesvijest. Šogorica je tada nazvala mene na telefon i rekla što se dogodilo. U tom stanju zaboravila je da sam ja na putu i da nisam uopće u kući. Moja supruga Marijana čula je da se nešto događa kod bratovih pa je sišla do njih i odmah otvorila prozore i pozvala pomoć. Sreća pa se Mirela probudila - kazao nam je Dario Cvitkušić.

Iz policije doznajemo da se obitelj otrovala ugljičnim monoksidom. Zbog kvara na plinskom bojleru došlo je do curenja plina. “Nastavljamo daljnji rad na utvrđivanju činjenica”, doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Prije nego što su supružnici izišli iz bolnice, pred njihovom smo kućom zatekli obiteljskog prijatelja koji je bio vidljivo potresen.

- Sreća je da se netko probudio. Ne želim ni misliti na to što se moglo dogoditi. Na kući je plastična stolarija i najvjerojatnije nije moglo doći do ozračivanja - kazao nam je obiteljski prijatelj. Iz policije upozoravaju građane da plinska trošila i trošila na tekuća goriva, kao što su plamenici i protočni bojleri, obvezno treba servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera.

- Obvezno treba provjeriti postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može izazvati otrovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese - kažu iz policije.

Sandra LACIĆ
MUP: DESET OTROVANJA U DVIJE GODINE

U Osječko-baranjskoj županiji dogodilo se 10 otrovanja plinom u protekle dvije godine. Pet ih se dogodilo u 2016. te isto toliko lani. Iako je prethodnih godina bilo i smrtnih slučajeva, srećom, u protekle dvije godine sedam osoba je pri otrovanju zadobilo tek lakše ozljede.