Kultura
VIII. DANI GRAFIKE U ZNAKU 25 GODINA JAPANSKO-HRVATSKIH VEZA

Japanska grafika oduvijek je uživala strahopoštovanje
Objavljeno 27. siječnja, 2018.

Samostalnom izložbom Harumija Sonoyame i skupnom izložbom tokijske udruge grafičkih umjetnika HAN17 - u Muzeju su likovnih umjetnosti svečano započeli VIII. dani grafike (posvećeni japanskoj grafici), ali i službeno započelo cjelogodišnje obilježavanje četvrt stoljeća uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske.

Nakon ravnateljice Jasminke Mesarić (koja je veleposlaniku Japana, Nj. Eksc. Keijiju Takiguchiju zahvalila na japanskom jeziku), o Danima je grafike kratko govorio kustos Ivan Roth, a nakon njega i autor obiju izložbi, počasni član udruženja HAN17 - Leon Zakrajšek, grafičar (čija su djela također predstavljena na izložbi) i predstavnik japanskih grafičara za Europu, s kojima surađuje više od 30 godina.

Premda su djela ove vrlo zatvorene skupine manjim dijelom predstavljena u Dubrovniku i Zagrebu, Slavonci imaju ekskluzivnu prigodu (do 8. ožujka) vidjeti ih u punom sastavu. Svaki je umjetnik predstavljen s četiri djela, a mogu se razgledati na katu MLU-a. U prizemlju je samostalna izložba jednog od, kako to kaže Zakrajšek, vodećih litografa u svijetu i predsjednika tokijskog udruženja HAN17, Harumija Sonoyame.

Stipendija japanske vlade prije 20 godina odvela je Leona Zakrajšeka u Japan i na privatni studij japanskih grafičara. Načiniti izbor od po samo četiri rada po autoru nije mu bilo teško, jer u japanskim udruženjima umjetnika vlada piramidalni sustav sa striktnim pravilima, što mnogo toga pojednostavljuje.

- Tradicionalna grafika nekoć je u Europi bila vrlo popularna i cijenjena, no danas više nije to što je bila. Nasuprot europskoj i američkoj je japanska, koja je uvela mnoge tehnike u ovaj medij i oduvijek je uživala strahopoštovanje jer su japanski grafičari tehnike i likovnost doveli do savršenstva. Djelomično su to pratili umjetnici nekadašnjeg Istočnog bloka, Amerikanci su otišli u potpuno drugom smjeru - pojašnjava Zakrajšek, tradicionalni grafičar koji 'priznaje' samo originalnu grafiku - prvi otisak.

- Moderni način gledanja i moderne tehnologije doveli su do toga da su u muzejima fotokopije također originali! Mi tradicionalisti kažemo da je to kriminalna radnja, a oni na nas 'odmahuju' rukom, nazivaju nas mastodontima koji gnjave tradicijom - kaže Zakrajšek. Krovno i najstarije u Japanu (možda i u svijetu) udruženje grafičara, s više od 700 članova (i 300 na čekanju) je Japan Print Association. Kao protutežu, Yuki Rei (čiji je učenik bio i Zakrajšek) prije 24 godine osnovao je udruženje HAN17, kojemu će misija biti očuvanje tradicionalnih tehnika. S obzirom na to da Japanci vole sve što je francusko, udruženje je ime dobilo po jednom pariškom studiju u kojem su znanja i vještine stjecali upravo članovi skupine HAN17.

- Kao što ga dobiješ, članstvo možeš i izgubiti. No, vjerujte, nema tog 'junaka' koji bi to prokockao - zaključuje Zakrajšek.

U svjetlu 25. obljetnice japansko-hrvatskih diplomatskih odnosa, Harumi Sonoyama naglasio je i da HAN17 djeluje 24 godine. Uz simultani prijevod Vedrana Mesarića s japanskog, uistinu brojni posjetitelji na otvorenju mogli su čuti da su gosti iz Japana zahvalni na prilici da se predstave i osječkoj publici. Harumi Sonoyama nada se da će njegova samostalna, kao i skupna izložba njegovih kolega pridonijeti učvršćenju odnosa dviju zemalja, a glavna pokretačka snaga Leon je Zakrajšek. Suvremena se grafika u Japanu oslanja na Ukiyo-e japansku školu slikanja koja je osnovana sredinom 16. st., ali nakon 2. svj. rata i ona je podložna promjenama. U poslijeratnom Japanu život im je bio vrlo nesiguran, dodao je Sonoyama, primijetivši da osječka arhitektura još nosi svježe ratne ožiljke.

Nj. Eksc. Keiji Takiguchi oduševio je publiku s nekoliko rečenica na hrvatskom, a domaćini su mu u znak zahvalnosti uručili rad osječke umjetnice Lane Ključarić, koja svoje grafike crta isključivo japanskim olovkama. Gradonačelnik Ivan Vrkić i dožupan Goran Ivanović na dar su primili po jedan rad Leona Zakrajšeka, rađene baš za tu namjenu.

Narcisa VEKIĆ
predstavljena “ALTA BEZ MIRA”

U nakladi od samo 30 primjeraka, u nakladi je Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju objavljena, a jučer u MLU (u sklopu Dana grafik) i predstavljena grafičko-pjesnička mapa “Alta bez mira” Krunoslava Dundovića i Anđelka Mrkonjića. Činjenica da su grafike za mapu nastale na osnovi već postojećih pjesama, tj. kako ih akad. Tonko Maroević naziva slikopisa, na neki je način uvjetovala razvoj likovne misli. “S obzirom na to da su slikopisi puni animalnih oblika, odlučio sam se grafikama prikazati pejzaž jer sam osjećao da bi dobro vizulano korespondirao s pjesmama kao neki imaginarni prostor u kojem je moguće afirmiranje i postojanje animalnih oblika koje je Anđelko Mrkonjić kreirao. Takvom je razmišljanu pridonijelo i prepoznavanje nekih sličnosti u raličitostima naših rukopisa, poput trokutaste forme kojom obojica gradimo različite sustave”, kaže Dundović.

Intencija mu je bila pejzaž lišiti svega suvišnoga za njegovo prepoznavanje i afirmiranje, ali zadržavajući njegovu glavnu karakteristiku - prostornost. Nešto slično napravio je i Mrkonjić s formom soneta, izbacivši riječi, a zadržavši njegov vizualni karakter. “Uz prostornost glavna karakteristika pejzaža koju sam pokušao i uvijek na neki način pokušavam 'zarobiti' u matrici je kontinuitet, koji doživljavamo kao neprekidnost, stalno trajanje i prisnu povezanost na radovima sam pokušao, i nadam se uspio uspostaviti pomnim i promišljenim korištenjem likovnih elemenata kojima sam nastojao voditi neku vrstu dijaloga. Taj je kontinuitet za mene od krucijalne važnosti i mogao bih reći da je on ekvivalent auri umjetničkog djela jer se njime na neki čudni način oživljava dvodimenzionalni prostor i daje mu se osjećaj prirodnosti i stalnosti u kojemu kao da ne postoji prošlost, već samo vječnosti”, ističe Dundović, citirajući Giacomettija: “Cilj umjetnosti nije reprodukcija realnosti, već stvaranje realnosti istog intenziteta.”

izniman

ODAZIV PUBLIKE PRATIO JE OTVORENJE

Možda ste propustili...

“ICONOPHILIA GLOW”, NASTAVAK OSJEČKE IZLOŽBE

Turčić rad proširila otiskivanjem na nošenu odjeću

ZAVRŠAVA KAZALIŠNI POPUST

Za kraj crna komedija "Ručni rad"

USKORO U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Zbirka dr. A. Kurjaka pa retrospektiva Džamonje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNANJE 23-GODIŠNJEM OSJEČANINU

Matko Smolčić najbolji mladi umjetnik godine prema izboru ICMA-e

2

PREDSTAVA GRADSKOG KAZALIŠTA "JOZA IVAKIĆ"

Vinkovačka "Staklena menažerija" gostuje u Gavelli

3

SUVREMENI UMJETNICI U STALNOM POSTAVU MUO

Glavoper je hit izložbe