Novosti
DAMIR KRSTIČEVIĆ U SABORU PREDSTAVIO IZMJENE ZAKONA O OBRANI

Oporba: Na mala vrata uvode vojnu obvezu
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak u Saboru, predstavljajući izmjene Zakona o obrani, kako želi unaprijediti i nadograditi obrambeni sustav, no dio oporbe sumnja da želi “na mala vrata” uvesti obvezni vojni rok.

Glavni je cilj, prema ministrovim riječima, proširenje zakonskih osnova za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora, kako bi mogao preuzeti jednu od ključnih uloga u sustavu domovinske sigurnosti, sukladno sa zahtjevima Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Izmjenama se propisuje obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je pričuva stalna bez obzira na to je li na snazi obveza služenja vojnog roka. Pričuvni sastav Oružanih snaga dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu. Lani se odazvalo više od 10.000 pričuvnika i prvi je put provedena vježba od deset dana, a ove godine nastavit će se proces postrojavanja pričuve kako bi se dosegnuo ukupni broj od 20.000, rekao je Krstičević, koji se pohvalio i povećanim zanimanjem za dobrovoljno vojno osposobljavanje.

“Jesu li ovo prvi koraci prema ponovnom uvođenju obveznog služenja vojnog roka, koji je ukinut 2007. godine”, upitala je Vesna Pusić (Klub GLAS i HSU) uvjetovavši podršku zakonu razjašnjavanjem odredaba zakona, koje ocjenjuje kao pripremu terena za postupno uvođenje opće vojne obveze. “Ako nas se u tome razuvjeri, podržat ćemo zakon”, kazala je i kao posebno spornu izdvojila obvezu služenja u pričuvnom sastavu. Da zakonski prijedlog gura u vojsku ljude koji joj ne žele služiti, uvjeren je i Ivan Pernar (Živi zid). I SDP-ov Franko Vidović sumnja da se pokušava “na mala vrata” uvesti vojni rok i ocjenjuje kako je riječ o daljnjoj militarizaciji obrambenog i sigurnosnog sustava na štetu civilnog sustava. H

Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna