Osijek
ZNANOST I PRAKSA NA FERIT-u

Robot koji “vidi” svaku promjenu na radnoj ploči
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
FERIT Osijek surađuje s Danieli Systecom, koji je u Osijeku zaposlio više od 30 mladih inženjera

Kruno Miličević, prodekan FERIT-a, trostrukom je dobitnom kombinacijom ocijenio suradnju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, njegovih studenata i realnog sektora. Jučerašnji susret s predstavnicima Danieli Systec zorno je pojasnio na što je mislio.

Tvrtka Danieli Systec osnovana je 1991. godine, danas broji približno 300 zaposlenika od kojih je većina fakultetski obrazovana. Imaju urede u Labinu, Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku. Bave se inženjeringom i puštanjem u pogon industrijskih postrojenja diljem svijeta. U posljednje su dvije godine na području Osijeka zaposlili više od 30 mladih inženjera, te su u intenzivnoj suradnji s FERIT-om. Katedra za automatiku i robotiku Zavoda za računalno inženjerstvo i automatiku FERIT-a usko surađuju s osječkim uredom ove tvrtke u nastavi i znanstvenom istraživanju.

Na nastavnom planu, svake se godine održavaju predavanja studentima od strane Danieli Systeca, na predmetima iz područja automatike, gdje se studente upoznaje sa stvarnim problemima i njihovim rješenjima u industriji.

- Također se studentima godišnje ponudi najmanje desetak tema diplomskih i završnih radova koji se obavljaju u suradnji i sumentorstvom s našim osječkim uredom - pojasnio je Ferdo Bošnjak, voditelj osječkog ureda.

Na znanstvenom planu FERIT Osijek surađuje više od godinu dana, preko Danieli Systeca, s Danieli Automation S.p.A, a uključeni su u istraživanja s njihovim odjelom za robotiku. Trenutačno se bave problemima primjene robotskog vida u industrijskom okruženju. U okviru te suradnje, FERIT je dobio na korištenje industrijski robotski manipulator, koji putem kamere “vidi” svaku promjenu u radnom polju i pravodobno reagira.

A kako to izgleda u praksi pokazali su jučer dvojica studenta, Adrian Čičić (prva godina diplomskog studija), i Marko Meisel (druga godina). Oni su, naime, bili u prilici odraditi praksu na polju “robotskog vida”. Meisel je radio na uspostavi kontrole robota i računala, a Čičić je radio na pisanju programa upravljanja. Jučer su okupljenim kolegama, predavačima i gostima demonstrirali kalibriranje oka, odnosno - kamere na robotu.

Dario KUŠTRO
OBILAZAK KATEDRE

Nakon praktičnog prikaza, drugi dio jučerašnjeg programa bio je obilazak laboratotija Katedre za automatiku i robotiku. Tom prigodom kroz stručno predstavljanje prezentirani su istraživački kapaciteti za održavanje studentske praktične nastave.

Možda ste propustili...

ZA SUGRAĐANE STARIJE ŽIVOTNE DOBI I NEMOĆNE OSOBE

“Tu smo za vas” u Crvenom križu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐEVINSKI BOOM NA LIJEVOJ OBALI DRAVE

Na mjestu kućeraka niču urbane vile i raskošne kuće

2

KAD NE MOŽETE U INOZEMSTVO, UŽIVAJTE KOD KUĆE

Živković: 90 % Osječana nikad se nije vozilo Dravom. Evo prilike!

3

JEDVA DOČEKALI POVRATAK DJECE NA SPORT, REKREACIJU I PLES

Solar: Na treninzima iz djece “frcaju iskre sreće”