Ekonomija
RBA: IZGLEDI OSTAJU POVOLJNI

Gospodarstvo bi trebalo doseći razinu iz 2008.
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Analitičari Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) pripremili su prvo ovogodišnje izdanje publikacije RBAnalize pod nazivom „Kratkoročni izgledi ostaju povoljni“. Kako navode među ostalim u analizi, “oporavak gospodarske aktivnosti predvođen izvozom roba i usluga te osobnom potrošnjom nastavljen je tijekom trećeg tromjesečja, potvrđujući da se oporavak gospodarske aktivnosti u prošloj godini nastavio po približno istim stopama kao i u 2016. godini. Rast izvoza roba i usluga, kao i osobne potrošnje, nadmašio je i najoptimističnija očekivanja neutralizirajući zabilježeno usporavanje investicijske aktivnosti, ali ujedno generirajući rast uvoza roba. Izgledno je da je dio investicijske aktivnosti obuzdan krizom u Agrokoru, ali i nižom investicijskom aktivnošću javnog sektora koji je suprotno prvotnim očekivanjima i najavama zabilježio skromnije povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.”

Također navode i da je državna potrošnja nastavila svoj rast započet sredinom 2015. godine te da kratkoročni izgledi hrvatskog gospodarstva ostaju poprilično povoljni, osobito uzimajući u obzir vanjsko okruženje, solidne izglede rasta gospodarstva najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera i niske kamatne stope.

- Projicirano usporavanje gospodarske aktivnosti u 2018. godini, osim na učinku baznog razdoblja, temeljimo i na možebitnoj materijalizaciji određenih negativnih učinaka povezanih s Agrokorom. U suprotnom, gospodarski rast bi se mogao i treću godinu zaredom približiti razini od tri posto. U svakom slučaju u realnim iznosima, nakon gotovo deset godina, gospodarstvo bi trebalo dosegnuti razinu iz 2008. godine. Povratak međutim nije temeljen na novom zaduživanju, već suprotno, na razduživanju većine sektora. Na krilima oporavka domaće i inozemne potražnje državni proračun se i u 2017. godini punio bolje od očekivanja, zaključuju iz RBAnalize.Z.Rupčić

Unatoč velikoj likvidnosti i oporavku domaće potražnje, inflacija će ostati umjerena

Najčitanije iz rubrike