Ekonomija
POVLAČENJE NOVCA IZ EU FONDOVA

U ovoj godini čak trideset novih natječaja iz PRR-a
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Čeka nas posao težak 3,75 mlrd. kuna, pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte - poručio je ministar Tolušić

Prošle godine napravili smo veliki zaokret u korištenju sredstava Programa ruralnog razvoja. Rezultati jednostavnijih procedura i bolje obrade projekata već su vidljivi i daju nam vjetar u leđa za provođenje novih natječaja. Izjavio je to ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao: “Sada znamo da možemo učinkovitije povlačiti sredstva i da korisnici ne moraju čekati dvije godine u neizvjesnosti hoće li proći na natječaju ili odustati od investicija. Objavili smo plan natječaja za ovu godinu kako bi potencijalnim korisnicima dali dovoljno vremena za planiranje i pripremu. Čeka nas posao težak 3,75 milijardi kuna. Pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte i gradite budućnost naših ruralnih prostora. Za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH u 2018. godini raspisat ćemo ukupno 30 natječaja, za što smo osigurali 3,75 milijardi kuna potpore.”

Tolušić je dodao kako će ove godine i dalje otvarati natječaje za mjere za koje su poljoprivrednici pokazali najviše interesa poput mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“, koja je predviđena u veljači, a koja se odnosi na biljnu proizvodnju (tip operacije 4.1.1.), dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen „Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ (tip operacije 4.2.1.) za uljare i mini mljekare.

- Također, poljoprivrednicima zanimljiva mjera 6 za „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, u 2018. prvi put omogućuje korištenje sredstava po podmjerama 6.2. i 6.4. koje do sada nisu objavljivane u prethodnim natječajima, a odnose se na tipove operacija 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti“ te 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“. Ove godine također uvodimo nove tipove operacija u mjeri 10 „Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene“, a konačno i mjeru 14 „Dobrobit životinja“. Prvi put će se provoditi podmjera 10.2. „Potpora za očuvanje i održivu uporabu i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi“ te mjera 16 „Suradnja“ za projekte suradnje, udruživanje poljoprivrednika i znanstvene zajednice u operativne skupine za rješavanje konkretnih problema poljoprivrednika kroz istraživanja i udruživanje za uspostavu kratkih lanaca opskrbe - kaže Tolušić.

Uz spomenute mjere nastavljaju se, kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, i potpore iz mjere 5 „Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti“ kao i za mjeru 17 „Upravljanje rizicima“, uz puno bolje uvjete za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Tolušić napominje i da je značajan napredak u proteklom razdoblju vidljiv i u mjeri 19 te će u 2018. godini natječaje objaviti i LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama, prema kriterijima odabira koji su specifični upravo za područje na kojem se nalaze. Prvi natječaj koji će LAG-ovi raspisati odnosi se na tip operacije 6.3.1.

- Podsjećamo da je do kraja 2017. godine objavljeno natječaja u vrijednosti od 56 % ukupno dostupnih sredstava, od čega je gotovo polovina objavljena tijekom 2017. godine. Hrvatskim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno je ukupno 3,67 milijardi kuna.

Zdenka RUPČIĆ
FOKUS NA MJERI ZA POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA NA SELIMA

Fokus je i na mjeri 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, koja će biti zanimljiva korisnicima iz jedinica lokalne samouprave, posebice jer je za travanj planirano raspisivanje sektorskog natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ za financiranje izgradnje/rekonstrukcije dječjih vrtića, za što je pokazan veliki interes na prvom natječaju.

Možda ste propustili...