Crna kronika
ORIGINALAN APEL VATROGASACA

Ako gori dimnjak, iziđite van, i toplo se obucite - zima je!
Objavljeno 26. siječnja, 2018.

VIROVITICA - Zbog učestalih požara dimnjaka na području Virovitice pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Virovitica uputili su građanima upozorenje. Požari dimnjaka česti su i nastaju uglavnom zbog neredovitog održavanja pa u Virovitici i prigradskim naseljima vatrogasci zbog požara dimnjaka često interveniraju. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu, a čađa je prema svom sastavu pretežno čisti ugljik, zbog čega gori vrlo intenzivno i razvija veliku toplinu.

- Od početka mjeseca imali smo nekoliko intervencija. Srećom, kuće su bile novije pa se požar nije proširio. Moramo upozoriti građane jer požari najčešće izbijaju zbog neočišćena dimnjaka. Posebice upozoravamo građane da ni u kom slučaju ne pokušavaju požare u dimnjacima gasiti vodom. Tada može doći do eksplozije - kazao je Anto Tutić, zapovjednik JVP Virovitica.

Virovitički su vatrogasci dali i nekoliko savjeta na Facebooku što učiniti u slučaju zapaljenog dimnjaka. Prvo treba nazvati 112 i slušati upute vatrogasaca te prestati ložiti. Potom treba odmah odmaknuti sve zapaljive materijale od dimnjaka, i obavijestiti svog dimnjačara. “Pričekajte vatrogasce pred objektom, no dobro se obucite – ipak je zima!”, kažu iz JVP Virovitica, poručujući kako se nadaju da građani nikada neće biti u prilici primijeniti njihove upute i savjete. “Samo redovito održavajte svoje dimnjake i dimovode”.S.Lacić

OPASNO GAŠENJE VODOM

Pri gašenju vodom, kažu vatrogasci, jedna litra ubačena u usko grotlo dimnjaka u trenutku će se pretvoriti u dva kubična metra vodene pare i doći će do “eksplozije” (raspucavanja) dimnjaka i vjerojatno do opeklina na rukama i licu onoga tko bi na ovaj način pokušao ugasiti dimnjak. Požar dimovodnog kanala sam po sebi ne predstavlja opasnost, ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen te će čađa u dimnjaku izgorjeti bez posljedica, dok u suprotnom požar dimnjaka lako može postati požar potkrovlja, tavanskih prostorija, ili krova.

Možda ste propustili...

NAKON POLICIJSKOG OČEVIDA

Ne zna se uzrok požara kod Požege

NESREĆA U MJESTU GORNJI KUĆAN

Izlazila iz busa i udario ju auto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PROMETNOJ PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Smrtno stradao suvozač

2

POLICIJA UPOZORAVA NA OPREZ

U 4 dana jedan traktorist poginuo, dvojica u bolnici

3

ODBJEGLA NEVJESTA

Srodnoj duši ukrala novac