Crna kronika
U ŠUMI KOD ĐAKOVA

Pronašao vreću punu eksploziva, mina, streljiva...
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Iz policije iznova mole građane da predaju zabranjeno oružje, a ne da ga bacaju uokolo

ĐAKOVO - Iako policija svakodnevno poziva građane da im predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva bez ikakvih kazni, i dalje neodgovorni pojedinci odbacuju opasne stvari. Pri tome ne razmišljaju o tome da tako mogu izazvati tragediju, posebice ako ih pronađu djeca. Posljednji opasan nalazak zbio se u srijedu prijepodne u šumi kod jezera Jošava nedaleko od Đakova.

- Građanin je pronašao vreću s dva upaljača za protupješačku odskočnu rasprskavajuću minu, više komada elektrodetonatorskih kapisli, pola kilograma eksploziva TNT, protupješačku minu PMA 2, više od stotinu komada raznog streljiva te vježbovnu protupješačku odskočnu rasprskavajuću minu. Na mjesto nalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je preuzeo navedena sredstva - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

U šumi u kojoj su pronađene mine, streljivo i eksploziv nerijetko se okupljaju osobe mlađe životne dobi, a za sada nije poznat identitet osobe kojoj je bilo lakše baciti tu vreću nego nazvati policiju da dođe po nju.

Tijekom prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji policija je izuzela 264 eksplozivna sredstva u koja spadaju razne bombe, mine, eksploziv... Zbirno, oružje je bilo teško 294 kilograma.

Godinu dana prije, u 2016., izuzeto je 378 eksplozivnih sredstava, što je oko 30 posto više nego u 2017. Ipak u kilogramima je to bilo tek nešto malo manje -283 kg.

Sve osobe koje dragovoljno predaju oružje i eksplozivna sredstva neće biti kažnjene. Dovoljno je nazvati policiju na broj telefona 192 i policajci u civilnoj odjeći doći će u civilnom automobilu i preuzeti sredstva na siguran način. U slučaju da policija pronađe zabranjeno oružje, a da nije prijavljeno da ga imaju, takve će se osobe kazneno prijaviti. A lani ih je uistinu bilo puno. U 11 mjeseci prijavljena je 1961 osoba.

Sandra LACIĆ
MOŽE SE PREDATI UVIJEK

Iz policije podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija “Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza”. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92.

opasnost

ORUŽJE SU MOGLA PRONAĆI I DJECA

Možda ste propustili...

BESRAMNA KRAĐA U ZAGREBU

Bolesnom mladiću ukrao mobitel

IZGORJELA KUĆA U SAMATOVCIMA

Dom obitelji Maranić uništen u požaru

UHVATILA GA POLICIJA

Mladić u Tvrđi kupio marihuanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana