Svijet
UDRUGA “VAN IZ ŠUME” IZ VARŠAVE

Poljski ljubitelji životinja tijelima sprječavaju lovce da pucaju u divljač
Objavljeno 26. siječnja, 2018.

Udruga ljubitelja životinja iz Varšave “Van iz šume” zadaje glavobolje poljskim lovcima jer su smislili taktiku kako im smetati u lovu i onemogućiti ih u pucanju na divljač. Jednostavno stoje u blizini lovaca i oni, prema zakonu, ne smiju pucati. No, država je stala na stranu lovaca i izmijenila zakone, ali volonteri iz “Van iz šume” se ne predaju.

- Naš je zadatak vrlo jednostavan – stojimo gdje stojimo i lovci tada ne smiju pucati. Odjenuli smo reflektirajuće prsluke, malo se prigodno našminkamo i približimo s lovcima. Zakon o lovu zabranjuje pucanje u nazočnosti osoba koje ne sudjeluju u lovu. Dovoljno je stajati blizu njih i oni ne smiju pucati. Početkom prosinca, kada sam prvi put sudjelovao u blokadi lova, to što radimo bilo je legalno i zakonito. Nažalost, od tada se malo promijenilo jer sredinom prosinca poljski parlament glasovima svih 433 nazočnih zastupnika donosi u Zakonu dopune i izmjene kako bi se olakšala borba protiv zaraznih bolesti životinja. Zakon je teoretski pomogao u borbi protiv afričke svinjske kuge, ali sadrži nekoliko odredbi koje opasno povećavaju ovlasti lovaca, pa mi ne možemo djelovati i onemogućavati lovce kao do sada - kaže jedan od aktivista “Van iz šume” dodajući kako u zakonu nema odredbe kolika je novčana kazna, već suci samovoljno odlučuju o visini kazne za ometanje lovaca jer štite državu, a možda su i sami lovci.

U velikoj reportaži TVN 24, opisuje se kako u šumi lovci prijete aktivistima da će pucati i savjetuju neka ne idu za njima. “Van iz šume” predstavio je i performans u kojemu aktivisti leže sa simuliranim ozljedama kakve imaju životinje koje lovci ubijaju i nose transparente na kojemu su slike jelena i natpis “Moj život nije trofej.M.Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODNOS OD KOJEG SRBIJA NIKADA NIJE IMALA KORISTI

I Srbiji i Rusiji očajnički treba netko tko ih voli

2

AMERIKA I EU USPJELI NAGOVORITI PRIŠTINU DA UKINE 100-POSTOTNO OPOREZIVANJE?

Dačić ne vjeruje Thaciju ni kada takse ukida

3

MALO JE VJEROJATNO DA ĆE IRSKA PRISTATI

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita