Kultura
GUDALO PROTIV TRZALICE - TIHOMIR HOJSAK I FILIP NOVOSEL

Koncert etnodžeza panonskih prizvuka
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Kako zvuči kada se na glazbenoj sceni nađe gudalo protiv trzalice osječka je publika imala priliku čuti na 10. koncertu u sklopu 6. sezone ciklusa Osječka glazbena srijeda, ovaj put održanom na Građevinskom fakultetu. Pod nazivom “Gudalo protiv trzalice” prije dvije godine započela je danas već svjetski priznata karijera dvojice izvanrednih glazbenika, Tihomira Hojsaka na kontrabasu i Filipa Novosela na tamburi.

Osim svojim sviračkim umijećem, ovih se dvoje glazbenika može pohvaliti i izvrsnim skladateljskim sposobnostima. Nakon što su u siječnju 2016. izveli skladbu Tihomira Hojsaka “Bow vs. Plectrum” (Gudalo protiv trzalice), pod istim su nazivom kao duo krenuli osvajati hrvatsku i svjetsku scenu.

Filip i Tihomir na dva žičana instrumenta, s dvije različite tradicije sviranja, donijeli su etnodžez s panonskim prizvucima. Osim vrhunskih improvizacija na tamburi i kontrabasu, duo svojim skladbama prikazuje hrvatsku baštinu na vrlo originalan, privlačan i zanimljiv način. Tako su na koncertu izvedbom tradicionalnih, ali i vlastitih skladbi, dočarali svoju genijalnost u spajanju hrvatske tradicije sa suvremenim glazbenim izričajem.

Njihove izvedbe doista nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a posebice intimnoj atmosferi koncerta pridonijeli su s nekoliko kratkih i simpatičnih obraćanja publici, kojima su predstavili svoj rad.

Publika koja nije skrivala oduševljenje koncertom, posebno je ushićenje pokazala nakon izvedbe skladbe “Balkanika” (Tihomir Hojsak) i “Dalmatian Sunrise” (Filip Novosel). Valentina Betlehem

Možda ste propustili...

ODRŽAN PROGRAM UČIONICE, PRETPROGRAM EPK 2020 U RIJECI

Uskoro skup "Brendiranje u kulturi"

‘’KOMŠILUK NAGLAVAČKE’’ OTVORIO VIRKAS

To je istinski presjek hrvatske stvarnosti

OBILJEŽEN DAN MATICE HRVATSKE I 80 GODINA ŽIVOTA J. BRATULIĆA I I. ZIDIĆA

Osnovana prije 177 godina kao Matica ilirska

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HNK OSIJEK - PUNOM PAROM NAPRIJED

Umjesto “Mary Poppins”, u svibnju mjuzikl “Sugar”

2

PROMOCIJA ROMANA “BLATO U DVORIŠTU”

Nepristojno je biti pristojan, kaže Cvetnić

3

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.