TvObzor
COUNTERPART

Dvije stvarnosti, dvije osobnosti
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Biste li htjeli upoznati alternativnu verziju samih sebe? O čemu biste razgovarali?

Pilot-epizoda ove serije emitirana je još 10. prosinca, no nastavak priče rezerviran je za ovu godinu, počevši od 28. siječnja. “Counterpart” je TV serija koja uzima naslovnu premisu, kao stvorenu za epizodu “Zone sumraka”, i kombinira ju sa špijunskim trilerom i egzistencijalističkom tjeskobom Franza Kafke. Glavno je pitanje koje se postavlja - biste li htjeli upoznati alternativnu verziju samih sebe. O čemu biste razgovarali? Howard Silk (uvijek odlični J.K. Simmons) nisko je rangirani birokrat u obavještajnoj agenciji deprimirajućih interijera i prividno proizvoljnih, ali strogih pravila. Već 30 godina Howard obavlja naizgled besmisleni posao u uzaludnoj nadi da će jednom biti promaknut dovoljno visoko da shvati čime se zapravo bavi. Jednog mu se dana pukim slučajem želja ostvari, kad ga njegov, ponižavajuće mlađi, šef Peter Quayle (Harry Lloyd) upozna - s njim samim.

Naime, u vrijeme pada Berlinskog zida, istočnonjemački su znanstvenici pogreškom otvorili prolaz u alternativnu stvarnost vrlo sličnu našoj. Stari je Hladni rat zamijenjen novim, a dvije stvarnosti već tri desetljeća nadziru jedna drugu. Prime (kojeg također tumači Simmons) špijunski je prebjeg iz alternativne stvarnosti koji Howardovim šefovima nudi dragocjene informacije u zamjenu za suradnju. Iako je fizički identičan Howardu, Prime je odlučan i siguran na način na koji Howard, u životu punom razočaranja, nikada nije postao. I dok se profesionalni obavještajci pitaju mogu li vjerovati Primeu, Howarda mnogo više zanima kako je i zašto život njegova dvojnika krenuo drukčijim smjerom.

Što nas određuje kao ljude? Jesu li to geni, odgoj, okolina, slučajnost, sve skupa ili ništa od toga? Koji su nas trenutci i odluke oblikovali kao osobe? Imamo li kontrolu nad time kojim će smjerom krenuti naš život? Između ostaloga, serija se bavi tim pitanjima. Zanimljivost je da “Counterpart” već ima potvrđenu i drugu sezonu, koja bi se također trebala sastojati od jednakog broja epizoda. Takvu vijest opravdavaju brojne pozitivne kritike za prvu epizodu. Tvorac, scenarist i izvršni producent serije je Justin Marks. Režiju prve dvije epizode potpisuje Morten Tyldum. Osim spomenutih glumaca, J. K.-a Simmonsa (koji se okušao i kao izvršni producent) i Harryja Lloyda, ostale uloge u seriji tumače Nolan Gerard Funk, Stephen Rea, Richard Schiff, Sarah Bolger, Olivia Williams, Nazanin Boniadi, Nicholas Pinnock, Sara Serraiocco, Jacqueline Bisset, srbijanski glumac Stefan Kapičić, zatim Jacqueline Antaramian), Liv Lisa Fries, Christiane Paul, Ingo Rademacher i Marco Khan.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: SF triler

AUTOR: Justin MarksULOGE: J. K. Simmons, Olivia Williams, Harry Lloyd, Sara Serraiocco

MREŽA: Starz

DATUM: 28.1.

EPIZODA: 10

Možda ste propustili...

KONCERT U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI PODSJETIO NA ZABORAVLJENU TRAGEDIJU IZ 1578.

Sjećanje na Gvozdansko

ANDREJA, RUNDEK I EKIPA FTIČEKI OBJAVILI NOVI SPOT

Mura, Mura devetominutni emotivni videouradak