TvObzor
NOVA SERIJA DISCOVERY CHANNELA

Tajna Tesline smrti
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Serija traži odgovore na brojna pitanja koja okružuju njegovu smrt i misteriozni nestanak dokumenata o njegovim istraživanjima. “Tajna Tesline smrti” premijerno od 27. siječnja u 21 sat na Discovery Channelu

Nikola Tesla bio je čovjek ispred svoga vremena. Njegova su istraživanja postavila temelje doba u kojem živimo: izumio je izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, kao i sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, a 300 izuma koji su plodovi njegova uma i danas dominiraju svijetom. Serija Discovery Channela “Tajna Tesline smrti” istražuje pet izuma Nikole Tesle koji su promijenili svijet i tehnologije koje su iz njih proizišle, a premijerno se prikazuje subotom u 21 sat, počevši od 27. siječnja.

Je li Nikola Tesla osmislio prvo oružje za masovno uništenje i je li zbog toga ubijen? Tesla je smatran čovjekom koji je izumio 20. stoljeće, bio je najpoznatiji, a možda i najopasniji um svoga vremena. Godine 1943. pronađen je mrtav u hotelskoj sobi, njegov sef bio je otvoren, a zapisi o istraživanjima su nestali. FBI je 2016. objavio 250 dokumenata koji bacaju novo svjetlo na Teslino djelovanje pred kraj života. Dostupni spisi otkrivaju nove informacije o oružju koje je Tesla nazvao “zraka smrti“ i svjetskim silama koje su sve redom, od SAD-a, Sovjetskog Saveza i Sila osovine, bile zainteresirane za moćno oružje. Dokumenti FBI-a navode brojne stručnjake na zaključak o potrebi detaljne istrage koja bi trebala dokazati što se uistinu dogodilo. Ova serija istražuje Teslin život i pokušava otkriti je li teorija o zavjeri točna, ili je riječ o najobičnijoj senzaciji?

U seriji “Tajne Tesline smrti” vojni istražitelj Jack Murphy, te Cameron Prince, povjesničar koji istražuje Teslin život, diljem svijeta traže informacije o Teslinim izumima i istraživanjima koja su nestala iz njegovog sefa. Nestale dokumente i nove podatke koji bi im pomogli u slučaju Tesline “zrake smrti“ tražili su u posljednjem Teslinom laboratoriju u Shorehamu, na Long Islandu, putovali su u Colorado gdje se nalazio prvi Teslin laboratorij na američkom tlu, a istraživanja su ih vodila sve do Srbije. Murphy i Prince razgovarali su s mnogo ljudi, pa i s Teslinim danas najbližim rođakom. U Srbiji su otkrili dokumente koji bacaju novo svjetlo na Teslu i njegovo oružje. Iz arhiva su iskopali i istražili nikad prije prikazane Tesline nacrte i proračune vezane uz „zraku smrti”.

Murphy i Prince svoja saznanja tijekom istrage dijele s inženjerom Aronom Koschom, koji je oformio cijeli tim kako bi napravili prototip Tesline “zrake smrti“. Ako Koscho dokaže da je konstrukcija i aktivacija ovog prototipa moguća, to bi potvrđivanjem motiva svakako išlo u prilog teoriji koja tvrdi da je Tesla ubijen. Ako je “zraka smrti“ mogla značiti prevagu u Drugom svjetskom ratu, suprotstavljene strane zasigurno su se željele domoći Teslinih planova, ili se bar pobrinuti da ne dođu u ruke neprijatelja. (N.K.)

Foto: DISCOVERY CHANNEL