Svijet
POLJSKA, MAĐARSKA I ČEŠKA PROZVANE

Neprihvatljivo je odbijanje kvota za izbjeglice unutar EU-a
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

"Neprihvatljivo" je da zemlje EU-a odbijaju sudjelovati u prihvatu podnositelja zahtjeva za azilom kako bi olakšale posao ostalim zemljama članicama poput Grčke ili Italije, izjavio je europski povjerenik zadužen za migracijska pitanja Dimitris Avramopulos.

Avramopulos bi trebao u četvrtak u Sofiji nazočiti sastanku ministara unutarnjih poslova 28 zemalja članica EU-a posvećenom reformi azila u EU, blokiranoj unatrag više od godinu dana podjelama oko eventualnih novih kvota prihvata u slučaju budućih masovnih dolazaka. Cilj postizanja kompromisa do kraja lipnja, koji su si postavili čelnici EU-a, "ostvariv" je, smatra povjerenik, bivši šef grčke diplomacije te bivši gradonačelnik Atene.

"Hitno je ići prema usvajanju novog Dublinskog sporazuma", naglasio je on osvrćući se na taj europski tekst po kojem odgovornost za obradu zahtjeva za azilom imaju one zemlje EU-a u koje izbjeglice prvo stupaju. "Europi treba zajednički europski sustav prihvata azilanata. Danas su Italija i Grčka pod golemim pritiskom, ali nitko ne može jamčiti da budućnost ne donosi iznenađenja", upozorio je Avramopulos ističući da ni zemlje na istoku, žestoki kritičari migracijske politike EU-a, nisu sigurne od budućeg priljeva. Nekoliko zemalja poput Poljske, Mađarske ili Češke koje su odbile primijeniti kvote o kojima je odluka donesena 2015., kategorički odbacuju svaki obvezni prihvat u budućnosti, izražavajući radije solidarnost s drugim zemljama preko financijske pomoći.H

Možda ste propustili...

IZAZIVAJU KRIZU VLASTI DOK SE NE ISPUNE NJIHOVI ZAHTJEVI

Katalonci preko proračuna ruše vladu u Španjolskoj

ZAVRŠNI OBRAČUN NA GRANICI S IRAKOM

Kalifat Islamske države blizu poraza u Siriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"

2

KUBANSKA VOJSKA IZRAZILA POTPORU PREDSJEDNIKU MADURU

Gazprombank zamrznuo račune Venezueli

3

NOVE TENZIJE U POLJSKO-IZRAELSKIM ODNOSIMA ZBOG RUŽNIH IZJAVA

Poljski premijer otkazao posjet