Svijet
OZBILJNE PRIJETNJE IZ SRBIJE:

Srpska vojska je za tri sata na Ibru
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Vezani članci

SPUŠTANJE TENZIJA

Vučić na Kosovu šest sati smirivao Srbe

Ako bilo tko – u Prištini, Bruxellesu ili Washingtonu – razmišlja nasilu zauzeti sjeverni dio Kosova i protjerati Srbe, koji su tamo apsolutna većina, morao bi znati kako naša vojska za samo tri sata može doći do Sjeverne Kosovske Mitrovice i izići na most na Ibru – izjavio je Miroslav Lazanski, srpski vojni analitičar, a sa zanimanjem prenose mediji u Srbiji, dodajući kako je “Srbija apsolutno spremna i sposobna u svakom trenutku obraniti Srbe na Kosovu i spriječiti pogrom svog naroda”.

Lazanski tvrdi kako Glavni stožer Vojske Srbije ima razrađene planove za svaku potencijalnu opasnost, “pa i za eventualnu krizu na Kosovu, ali s tim planovima se, naravno, nikada ne izlazi u javnost”.

- Naša vojska mogla bi reagirati za tri, maksimalno četiri, sata. Sve ovisi o temeljnoj procjeni političkog vodstva što je najadekvatnija mjera u određenim okolnostima - objašnjava Lazanski, očito zaboravljajući kako je međunarodna zajednica 1999. raketama i bombama NATO-a otjerala vojsku, policiju i sve druge srpske institucije s Kosova, kada su na vidjelo izišli zločini koje su počinile nad kosovskim Albancima, a i prema dokumentima i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a srpska vojska i policija nemaju što raditi na teritoriju Kosova, pa ni na sjeveru, gdje Srbi čine većinu.

Možda je i spin, ali taj bivši zagrebački novinar otkriva kako je u Vojsci Srbije na jugu Srbije uz granicu s Kosovom “podignuta borbena gotovost kako se ne bi ponovio pogrom iz 2004.” i mudruje, kao i srpski dužnosnici uopće, kako Priština “koristi svaku priliku da bi se specijalne policijske ili parapolicijske snage iz Prištine našle na sjeveru”. Tada bi, špekuliraju srpski analitičari, Priština imala razlog da prekine pregovore s Beogradom, jer bi kosovske vlasti napokon imale ingerencije i u tom dijelu države, gdje ih sada nemaju.

Naime, otkada je, prošlog utorka, na sjeveru Kosovske Mitrovice ubijen jedan od vođa Srba na Kosovu, Oliver Ivanović, i kada su se kosovske policijske snage rasporedile u tom dijelu grada kako bi provele istragu o ubojstvu, Srbi, i na Kosovu i u Srbiji, lamentiraju kako je to, zapravo, “tiha, puzajuća okupacija sjevera” i da kosovske obrambene snage namjeravaju izbiti na granicu sa Srbijom i “zveckaju oružjem”. Vojska Srbije već je uputila ozbiljne prijetnje upozorenjem zapovjedništvu KFOR-a, mirovnih snaga na Kosovu, kako srpska vojska “neće biti samo nijemi promatrač ako na sjeveru Kosova dođe do ugrožavanja sigurnosti i srpskog stanovništva”.M.Flego

Etnička granica u Mitrovici

Valja podsjetiti kako rijeka Ibar i most na njoj razdvajaju sjeverni dio Kosovske Mitrovice, gdje živi 20 tisuća Srba i gdje imaju apsolutnu većinu, od južnog, gdje je nastanjeno 80 tisuća Albanaca. Most i povremeni punkt na njemu zapravo je granica između sjevernih srpskih enklava i ostatka Kosova.

Najčitanije iz rubrike