Crna kronika
U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U godinu dana policija uhvatila 303 provalnika
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

OSIJEK

Provale i krađe najčešća su kaznena djela koja se događaju, a žrtva može biti bilo tko, pojedinac ili tvrtka. Tako se u srijedu u noćnim satima zbila provala u poslovnicu “Tele 2” u Ulici Hrvatske Republike u Osijeku. Iz policije doznajemo da je tijekom noći između utorka i srijede provalnik, razbijanjem stakla na ulaznim vratima, ušao u prodavaonicu i ukrao raznu informatičku opremu vrijednu nekoliko desetaka tisuća kuna. Prema dostupnim podacima radi se o mobitelima, a policija je na mjestu događaja obavila očevid i pokrenula potragu za lopovom.

Uz mobitele kao u ovom slučaju, lopovi kradu sve, od novca i nakita, do alkoholnih pića i cigareta. Dogodi se i da lopovi ulaze u kuće dok su stanari u njima ili dok su u vrtu.

Policija je u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine za razne vrste krađa i provala prijavila 303 osobe. Unatoč velikoj brojci, iz statistike se iščitava da je broj krađa u padu. Policijska klasifikacija dijeli se na krađe i teške krađe, no običnom građaninu krađa je krađa i šteta je šteta, ma kako se ona zvala, pa ćemo ih i mi tako navesti.

Ukupno se u prošloj godini, na području Policijske uprave osječko-baranjske, dogodilo 899 provala i raznih krađa, dok ih je u 2016. godini evidentirano 1120. Lani su u 441 slučaju otkriveni kradljivci, što je gotovo polovina od ukupnog broja krađa. Kolika je velika razriješenost ovakvih kaznenih djela svjedoči podatak da se na nivou cijele Hrvatske otkrije tek trećina kradljivaca.

Najviše se u Osječko-baranjskoj županiji ipak odnosilo na provale u kombinaciji s krađama kojih je bilo 480, a od toga broja 145 se odnosilo na kuće i stanove. Najviše ih je lani bilo na području Osijeka - 419. U 325 slučajeva otkriveno je tko je bio lopov ili provalnik.

Iz policije kažu da su vrata, prozori, svjetlosna okna kao i krovni prozori uobičajena mjesta za ulazak provalnika. Samo nekoliko sekundi, minimalna potrebna snaga, eventualno odvijač kao alat i većina prividnih prepreka je svladana. Oko 80 posto vještih provalnika ulazi u kuću kroz prozore i staklena vrata na terasama. Vesna Žnidarić Bolarić iz Policijske uprave osječko-baranjske savjetuje kako se pokušati zaštititi od krađa i provala.

- Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata. Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje, a na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj. Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Zapamtite da ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo. Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu - samo su neki od savjeta iz osječke policije.

Sandra LACIĆ
U 2017. VIŠE PROVALA U STANOVE I KUĆE U ZAPADNOM DIJELU OSIJEKA

Grad Osijek pokrivaju dvije policijske postaje kojima je granica Trpimirova ulica. Prva policijska postaja pokriva područje prema zapadu, a Druga prema istoku. Više krađa nakon provala u razne objekte dogodilo se lani na području Prve policijske postaje - 117, dok je na području Druge PP zabilježeno 79 takvih slučajeva. Više je i provala u kuće i stanove na području Prve PP - 41, dok ih je na području Druge PP lani bilo 26.

policijski rad

VEĆINA SE PROVALNIKA PRONAĐE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTETA NEKOLIKO TISUĆA KUNA

Iz parkiranog bagera ukradeno dizel gorivo

2

CRNA STATISTIKA NEODGOVORNIH NA CESTAMA

Čak 70 osoba ubili su pijani vozači prošle godine na hrvatskim prometnicama

3

BESRAMNA KRAĐA U ZAGREBU

Bolesnom mladiću ukrao mobitel