Dome slatki dome
ZIMSKI UKRAS

Zumbul u čaši
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Svaku lukovicu zumbula moguće je uzgojiti kao vodenu biljku, odnosno cvijet koji raste iz vode. Nove hibridne lukovice, razvijene upravo u tu svrhu, čak je i lakše uzgojiti u vodi, a ljepota njihova cvijeta ni po čemu neće zaostajati za cvijetom dobivenim na klasičan način. Nježni, živopisni cvijet zumbula najlakše je dobiti u posebnim vazama sužena grla u kojem stoji lukovica, dodirujući vodu samo svojim dnom, na kojem se onda razvijaju brojne žilice preko kojih se biljka hrani.

Za uzgoj izaberite čvrstu, tešku lukovicu koja u vazi može lako stajati, a da se ne mora nečim pričvršćivati. Ako ne možete naći specijalnu staklenu posudu za uzgoj zumbula u vodi, poslužit će i obična čaša u koju lukovica stane, a da između nje i stakla ne ostane mnogo prostora. U posudu možete dodati nekoliko centimetara oblutaka i njima učvrstiti lukovicu.

Dolijte vodu u posudu samo toliko da jedva dodiruje lukovicu, jer bi inače mogla prouzročiti truljenje lukovice. Dodajte vodi punu žlicu drvenog ugljena jer će to održati njezinu svježinu. Ako se voda zamuti ili pozeleni, zamijenite ju svježom kojoj ćete dodati još drvenog ugljena i nekoliko kapi kućnog izbjeljivača.

Smjestite staklenku s lukovicom u taman i prohladan prostor, na temperaturu od 4 do 5 Celzijevih stupnjeva, a ako u kući nemate takvu prostoriju, možete je smjestiti i u hladnjak. Uskoro ćete ugledati prve korjenčiće, a nakon tri tjedna oni će se dovoljno razviti da staklenku s lukovicom zumbula možete premjestiti na toplo, osunčano mjesto, ali bez izravnog sunca. Uskoro će se pojaviti zeleni pupoljci, a za oko šest tjedana i prvi cvjetovi. Ako cvjetovima želite produžiti vijek trajanja, možete to učiniti tako da staklenku preko noći premještate na hladnije mjesto.

Lukovice zumbula koje su prisiljene procvjetati u zimu u staklenoj posudi s vodom jako se iscrpe pa ne treba očekivati kvalitetne cvjetove sljedeće sezone, ako ih odlučite sačuvati i posaditi u vrt nakon što procvjetaju. Bolje je u tu svrhu kupiti nove lukovice. J.Kn.

Nježni, živopisni cvijet zumbula najlakše je dobiti u posebnim vazama sužena grla

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana