Kultura
NOĆ MUZEJA U MUZEJU ĐAKOVŠTINE I U MUZEJSKOM DVORIŠTU

Naučite rukovati lukom i strijelom
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

ĐAKOVO

Svehrvatskom projektu Noć muzeja, koja se održava 13. put, Muzej će se Đakovštine ove godine pridružiti 9. put, a program obuhvaća radionice, izložbu, koncert, filmske projekcije i dr. Na jučerašnjoj su ga konferenciji za novinare predstavili ravnatelj Borislav Bijelić i kustosica arheološke zbirke Jelena Boras.

- Početak je u 18 sati dvjema radionicama, u dobro osvijetljenom muzejskom dvorištu, a potrajat će do 20 sati, uz mogućnost i dužeg trajanja. Istodobno će se program održavati i u zgradi Muzeja - rekao je u uvodu Bijelić.

– Jednu radionicu vodit će članovi Udruge Wolf Desing iz Zagreba, koji će pokazati umijeće rukovanja lukom i strijelom, odnosno samostrijelom, a predstavit će i srednjovjekovnu opremu za viteške turnire. Bit će to prigoda i za kupnju suvenira, povijesnih replika - rekla je Boras. U muzejskom će dvorištu početi i radionica Majstorskog kovačkog obrta Vinković iz Đakova, a s metalom će raditi kovač Franjo Vinković.

– Odabrali smo predmete iz našeg stalnog postava, čije će se replike tom prigiodom izrađivati. Ove su radionice i početak ciklusa koji podupire Ministarstvo kulture i Grad Đakovo - dodala je Boras.

Bijelić je nastavio kako će u 20 sati biti projekcija Đakovačkih kronika.

– Rezultat je to suradnje s Foto-kino klubom Đakovo, koji treći put uključujemo u program, a FKK odabire materijale, đakovačke kronike iz 70-ih, za zajednički rad u trajanju od 50-60 minuta. Kronike su to koje smo imali prilike gledati u kinu uoči prikazivanja filmova 70-ih. Autentični su to izvori koji mogu razonoditi, ali i poslužiti kao građa u nekim istraživanjima - rekao je Bijelić.

Nakon projekcije slijedi otvaranje izložbe suvremenih đakovačkih umjetnika. Skup je to njihovih radova koje su darovali Muzeju nakon izlaganja u njemu.

– Izložba je znak zahvalnosti što pune muzejski fundus - dodao je Bijelić. Noć muzeja završit će koncertom Zrinke Posavec, čime ona u Đakovu počinje svoju Panonsku turneju. S.Župan

Možda ste propustili...

SOCIETA FILARMONIA IZ ITALIJE POD VODSTVOM DIRIGENTA ALFREDA BARCHIJA

Besmrtne lirsko-simfonijske stranice iz Rossinijeva opusa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VRHU POTRAŽNJE SU AUTENTIČNOST I SAMOSVOJNOST

Jasna Horvat: Brendirati kulturu znači približiti ju ostatku svijeta

2

OTVORENJE IZLOŽBE "OTISAK PAPUKA" U GISKO-u

Ivanka Muršić i Sara Muršić dijele ljubav prema prirodi

3

SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE

Čak 65 polaznika u Dubrovnik dolazi iz dvadesetak država svijeta