Kultura
KOMAD U REŽIJI VJEKOSLAVA JANKOVIĆA

Ivakićevo “Vrzino kolo” jedini slavonski predstavnik na 28. Marulićevim danima
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Vijeće Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održalo je u Ministarstvu kulture sjednicu na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog predstava za 28. izdanje ovoga festivala, koji će se u Splitu održati od 21. do 28. travnja. Izbornica je dr. art. Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja i kazališna kritičarka.

Od 54 prijavljene predstave izbornica je odabrala 12, vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima: kvaliteta, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturška raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskog koda, ujednačenost i izvrsnost glume i visoki produkcijski standardi. Istaknuvši zadovoljstvo kvalitetom cjelokupne kazališne ponude u 2017., izabrala je predstave različitih, a vrhunskih kazališnih estetika i referiranja na stvarnosnu dimenziju i drugosti našega vremena, a koje će se prikazivati u službenoj konkurenciji.

Od slavonskih kazališta, selekciju je prošla samo vinkovačko-pečuška koprodukcija “Vrzino kolo” Joze Ivakića, koje je na scenu Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci (ali i Hrvatskog kazališta Pečuh), postavio osječki glumac Vjekoslav Janković.

Odluka je izbornice i potvrda Vijeća razveselila redatelja Jankovića, koji nam je kratko najavio da ih očekuju gostovanja izvan Hrvatske - Budmipešta (sigurno), Beč (u pregovorima), a zanimanje su pokazali i Zagreb i Vojvodina.

U konkurenciji su: Marko Uvodić Splićanin, Ol' smo za jedan dan, HNK Split; Boris Lalić, Mirna Bosna, Kamerni teatar 55, Sarajevo; Kristian Novak – Tomislav Zajec, Črna mati zemla, Zagrebačko kazalište mladih; Srđan Tucić, Povratak, Eurokaz/Hrvatska kuća/ADU; Vjekoslav Majer – Krešo Golik – Rene Medvešek, Tko pjeva zlo ne misli, HNK u Zagrebu; Tesla Anonimus, koncept: Filip Šovagović, GDK Gavella; Tomislav Zajec, Ono što nedostaje, Zagrebačko kazalište mladih; Kristian Novak, Ciganin, ali najljepši, HNK u Zagrebu; Ante Tomić – Rajko Grlić, Ustav Republike Hrvatske, Satiričko kazalište Kerempuh; Željko Zorica Šiš, Ljubavni slučaj Fahrije P., Teatar &TD; Predrag Lucić, Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta, HNK Split.

Izvan konkurencije bit će izveden balet Miroslav Krleža – Leo Mujić, “Gospoda Glembajevi”, Balet HNK u Zagrebu.

Članovi Vijeća su: zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Matko Raguž, dr. sc. Martina Petranović, Ivana Šojat i Marija Tudor. N.Vekić

Odluka je izbornice i potvrda Vijeća razveselila redatelja Jankovića, koji nam je kratko najavio da ih očekuju gostovanja izvan Hrvatske.

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike