Kultura
KOMAD U REŽIJI VJEKOSLAVA JANKOVIĆA

Ivakićevo “Vrzino kolo” jedini slavonski predstavnik na 28. Marulićevim danima
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Vijeće Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održalo je u Ministarstvu kulture sjednicu na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog predstava za 28. izdanje ovoga festivala, koji će se u Splitu održati od 21. do 28. travnja. Izbornica je dr. art. Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja i kazališna kritičarka.

Od 54 prijavljene predstave izbornica je odabrala 12, vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima: kvaliteta, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturška raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskog koda, ujednačenost i izvrsnost glume i visoki produkcijski standardi. Istaknuvši zadovoljstvo kvalitetom cjelokupne kazališne ponude u 2017., izabrala je predstave različitih, a vrhunskih kazališnih estetika i referiranja na stvarnosnu dimenziju i drugosti našega vremena, a koje će se prikazivati u službenoj konkurenciji.

Od slavonskih kazališta, selekciju je prošla samo vinkovačko-pečuška koprodukcija “Vrzino kolo” Joze Ivakića, koje je na scenu Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci (ali i Hrvatskog kazališta Pečuh), postavio osječki glumac Vjekoslav Janković.

Odluka je izbornice i potvrda Vijeća razveselila redatelja Jankovića, koji nam je kratko najavio da ih očekuju gostovanja izvan Hrvatske - Budmipešta (sigurno), Beč (u pregovorima), a zanimanje su pokazali i Zagreb i Vojvodina.

U konkurenciji su: Marko Uvodić Splićanin, Ol' smo za jedan dan, HNK Split; Boris Lalić, Mirna Bosna, Kamerni teatar 55, Sarajevo; Kristian Novak – Tomislav Zajec, Črna mati zemla, Zagrebačko kazalište mladih; Srđan Tucić, Povratak, Eurokaz/Hrvatska kuća/ADU; Vjekoslav Majer – Krešo Golik – Rene Medvešek, Tko pjeva zlo ne misli, HNK u Zagrebu; Tesla Anonimus, koncept: Filip Šovagović, GDK Gavella; Tomislav Zajec, Ono što nedostaje, Zagrebačko kazalište mladih; Kristian Novak, Ciganin, ali najljepši, HNK u Zagrebu; Ante Tomić – Rajko Grlić, Ustav Republike Hrvatske, Satiričko kazalište Kerempuh; Željko Zorica Šiš, Ljubavni slučaj Fahrije P., Teatar &TD; Predrag Lucić, Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta, HNK Split.

Izvan konkurencije bit će izveden balet Miroslav Krleža – Leo Mujić, “Gospoda Glembajevi”, Balet HNK u Zagrebu.

Članovi Vijeća su: zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Matko Raguž, dr. sc. Martina Petranović, Ivana Šojat i Marija Tudor. N.Vekić

Odluka je izbornice i potvrda Vijeća razveselila redatelja Jankovića, koji nam je kratko najavio da ih očekuju gostovanja izvan Hrvatske.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

2

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

3

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?