Sport
HRVATSKA – FRANCUSKA: RUKOMETNI EL CLASICO

Červar: Neću pred igrače stavljati mač nad glavom
Objavljeno 24. siječnja, 2018.
Hrvatski izbornik večeras protiv Francuza (20.30 sati) neće opterećivati igrače nikakvom gol-razlikom

Koliko smo samo puta u čast francuskih rukometaša odslušali Marseljezu. Tako će biti i večeras, ali uoči, ne na kraju utakmice. Dostojanstveno, cupkajući na nozi uz taktove, prema nekim stručnjacima, najljepše himne na svijetu. Prema istom “stručnom ocjenjivačkom sudu“, druga najljepša himna nakon Marseljeze je Lijepa naša. Znači, večeras ćemo slušati dvije najljepše himne na svijetu i gledati sudar dviju najboljih rukometnih reprezentacija u ovom tisućljeću. Kažu kako je susret Hrvatska – Francuska “rukometni El clasico“. U svakom slučaju, to je sudar dvije velike reprezentacije, najtrofejnije u povijesti s jedne te s druge strane reprezentacije koja je možda i najviše napravila na popularnosti rukometa. U svojoj zemlji, ali i šire. Međutim, za derbi je ipak potrebno dvoje. Posljednje veliko finale Hrvatska i Francuska odigrale su u Beču 2010. godine. Bilo je to i posljednje hrvatsko finale. I tada smo poraženi. Kao i godinu dana ranije u Zagreb Areni, na istom mjestu gdje će se danas od 20.30 sati odlučivati tko će zauzeti mjesto u polufinalu Europskog prvenstva.

Granitna obrana

Od 2010. godine Francuska je igrala u još šest finala, a u pet slavila. Triput su bili svjetski prvaci, po jednom olimpijski i europski. Velika su reprezentacija kod čijih igrača ipak osjetiš golemo uvažavanje prema hrvatskim rukometašima i hrvatskom rukometu. Uvažava suparnike, naravno, i Lino Červar koji je povratkom na hrvatsku klupu za suparnika na drugoj strani dobio drugoga čovjeka. Nekada je taktički pokušavao nadmudriti Claudea Onestu, a sada bivšeg zapovjednika francuske obrane, a danas izbornika Didiera Dinarta. “Mago di Umago“ protiv “Pirata s Kariba“. Dinart je, naime, rođen na Guadalupeu.

- Poštujem Onestu, a Dinart je njegov pravi učenik. On je bio obrambeni bedem, a tu je čvrstoću prenio i na tim. Djeluju stvarno granitno. Pod Dinartom francuska obrana čini se još jača - pričao je Červar o svom mlađem kolegi na klupi Francuske.

- Toliki veliki broj kvalitetnih igrača, oni su superiorni u svim mlađim kategorijama, a sve snažnija im je i francuska liga. Lider reprezentacije im je Karabatić, ali imaju velik broj igrača koji su osvajali zlata poput Sorhaindoa, Guigoua, pa Portea, Abaloa. Došli su i neki novi, ali bit je ostala. Oni su rukometna velesila - pričao je Červar koji će večaras sve učiniti kako bi prevario tu silu.

Najteže će biti prevariti dvije čvrste obrambene zone. Francuskih 5-1 izgleda stvarno moćno. A kada probijemo zonu, na vratima su dva sjajna vratara. Nema više Omeyera, što smo svi doživjeli kao olakšanje, ali tu su Gerard i Dumoulin. No, ima i Hrvatska svoje adute. Jedan od njih sigurno će biti i puna dvorana. Zagreb Arena danas bi trebala gorjeti.

Samo pobjeda

- Nije istina da je Zagreb kazališna publika. Protiv Norveške poslali su poruku da naši igrači ustraju. Svi naši građani, vjerujem, žele isto. Žele našu pobjedu. Moramo se boriti za svaku loptu, nikako ne smijemo ljude ostaviti ravnodušnima. Vjerujemo u sebe, u ono što radimo - poslao je Lino poruku u svom stilu uoči utakmice s Francuzima protiv kojih nam u jednoj situaciji ni pobjeda ne bi bila dovoljna. Naime, pobijedi li Švedska Norvešku, tada nam treba pobjeda od tri razlike ili “plus dva”, ali s ukupno postignuta više od 22 pogotka. Červar time ne opterećuje momčad.

- Neću pred igrače stavljati mač nad glavom. Razmišljamo o igri, o pobjedi, a ne o broju pogodaka. Na našim navijačima je da to prepoznaju. Ljudi, sutra će biti samo novi dan. Svako prvenstvo, svaka pobjeda samo je jedan bljesak - poručio je Červar.

Nadamo se ne i posljednji na ovome Euru.

Krešimir LACKOVIĆ

Lino Červar

hrvatski izbornik

Djeluju stvarno granitno. Pod Dinartom francuska obrana čini se još jača.

ZATVOREN TRENING

Červar uoči Francuza zatvorio trening za javnost

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike