Osijek
KOMUNALNA TVRTKA OTKLANJA SUMNJE

Unikom: I smeće i plastiku odvozimo istim kamionima, ali nikada u isto vrijeme
Objavljeno 24. siječnja, 2018.
U Unikomu ističu kako su lani od vrata do vrata prikupili 600 tona plastike

Komunalna je tvrtka Unikom lani na području grada Osijeka prikupila 600 tona plastike. Kako ovaj projekt traje tek tri godine, kažu kako količinu ne mogu uspoređivati s prijašnjim podatcima, ali ako se zna da u jedan kamion stane oko dvije tone plastike, to znači da je u prosjeku Osijek svakim danom prikupio kamion ove vrste otpada.

Ako je netko vidio...

No, nekoliko se građana ovih dana obratilo našem listu, tvrdeći kako, unatoč razvrstavanju u kućanstvima, sve smeće koje građani i tvrtke prikupe na kraju završi na istom mjestu. Odnosno, tvrde kako su se osvjedočili da se u Unikomove kamione istodobno ubacuje sve smeće i iz zelenih i žutih kanti. To bi, da je tomu tako, značilo da je sav trud građana uzaludan.

U Unikomu, međutim, rezolutno opovrgavaju ovakve insinuacije.

- Istina je da se i plastika i komunalni otpad prikupljaju istim kamionima, ali nikada u isto vrijeme. Znači, plastika mora ostati čista i nema šanse da kada prikupljamo plastiku prikupljamo i komunalni otpad. Ako je to netko vidio, trebao je snimiti i prijaviti Unikomu, jer bi se onda radilo o neodgovornom djelatniku. Ako nam netko ne vjeruje, pozivamo ga da prati naš kamion i ode s nama do tvrtke Folding kojoj isporučujemo plastiku, a gdje mogu potvrditi koliko naših kamiona svakog dana dođe do njihova dvorišta - kaže Stevo Anetić, pomoćnik direktora Unikoma.

U Unikomu kažu kako uskoro planiraju kupiti dvokomorne kamione, te će tada imati poseban dio kamiona za ubacivanje plastike, a poseban za ostalo smeće. Tek će tada građani uistinu moći svjedočiti prizoru skupljanja različitog smeća u isto vrijeme, ali ponovno ne na istu hrpu.

Prozirne posude

No, u Unikomu ipak priznaju kako smeće iz 80 prozirnih posuda za selektiranje otpada, koje su još 2014. postavljene na 20 najfrekventnijih lokacija u gradu, završava na istom mjestu.

- Istina je da tu imamo mali problem, jer je to smeće prilično nečisto. Naime, ako netko u papir ubaci koru od banane ili u plastiku čašu punu jogurta, sve se može baciti. Stoga je njihova svrha više edukativna i s ciljem podizanja svijesti građana. Ipak, mi smo jako zadovoljni našim građanima, jer su plastika i papir koje prikupljamo od vrata do vrata uistinu gotovo 100 posto čisti i tu imamo savršene rezultate - kaže Anetić.

Nefreteta Z. EBERHARD
NOVA RECIKLAŽNA DVORIŠTA

Prema zakonu, grad Osijek morao bi imati četiri reciklažna dvorišta, a sada ima samo jedno. Stoga su već spremne građevinske dozvole za nova dva reciklažna dvorišta, koja će biti sagrađena ove godine, i to u Retfali i kod našičkog bajera, a u planu je i četvrto, u Donjem gradu.

Stevo Anetić

pomoćnik direktora Unikoma

Naš je plan da svako kućanstvo ima šest kanti, odnosno da uz zelene, žute, plave i smeđe još pribavimo i kante za staklo te kante za konzerve.

pravilo

PLASTIKA MORA OSTATI ČISTA

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike