Novosti
SPORT I TURIZAM

Drugi gradovi zbrajaju zaradu od rukometa, a Osijek može samo žaliti
Objavljeno 24. siječnja, 2018.
Samo u Poreču ostvareno je 15 tisuća noćenja * Uranjek: Svaka sportska manifestacija odražava se na broj posjeta

Osijek i Slavonija mogu samo žaliti zbog toga što najveći slavonski grad nije mogao biti domaćin jedne grupe reprezentacija Europskog prvenstva u rukometu. Kako zbog sportskih razloga, tako i zbog onih ekonomskih.

Prema nekim, zasad neslužbenim procjenama, rukometno Europsko prvenstvo u Hrvatskoj dosad je donijelo više od 30 tisuća noćenja, što je za inače doista turistički “mrtav” siječanj vrlo značajna brojka. Daleko najveću ekonomsku korist od prvenstva imat će gradovi domaćini natjecanja - Zagreb, Split, Poreč i Varaždin. Osijek i Slavonija, dakle, neće dobiti ni dio tog kolača zbog toga što dvorana Gradski vrt nije mogla zadovoljiti kriterij Europske rukometne federacije, koja traži da dvorana za EP ima gledalište za najmanje pet tisuća posjetitelja. Prije devet godina u istoj dvorani, koja prima nešto više od 3500 gledatelja, odigravane su utakmice jedne skupine Svjetskog rukometnog prvenstva, jer su kriteriji Međunarodnog rukometnog saveza za odigravanje svjetskog prvenstva nešto drukčiji.

Tada su Osijek i okolica ugostili oko 800 gostiju koji su popunili hotele i privatne smještajne kapacitete. I bili su dobri domaćini. U Osijeku su tada u grupnoj fazi igrale reprezentacije Francuske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Australije i Argentine. Ovakva sportska manifestacija, ne treba posebno ni isticati, za slavonski turizam, gdje su brojke neusporedivo manje od onih koje ostvaruju turistički djelatnici i gradovi u primorju, ima veliko značenje.

- Svaka sportska priredba u pravilu je dobar motiv za posjet gradu i okolici i svaka nam se sportska manifestacija logično odražava na broj posjeta i noćenja. Dakle, svaka priredba nama je dobro došla. Svaki kongres koji se u Osijeku organizira puni hotele, pa i kulturne ili enogastronomske i slične manifestacije. Sve one generiraju dolaske gostiju i potrošnju - ističe Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka.

Da ne bude zabune, i jednom turističkom divu u hrvatskim razmjerima - Poreču, vrlo je značajan dolazak nekoliko stotina inozemnih gostiju. U Poreču trljaju ruke jer su zahvaljujući isključivo Europskom prvenstvu u rukometu i dolasku rukometnih reprezentacija, novinara i navijača Francuske, Norveške, Bjelorusije i Austrije ostvarili oko 15 tisuća noćenja. Porečki ugostitelji, kako prenose mediji, i više su nego zadovoljni posjetom i utrškom koji su ostvarili od tih gostiju.

U Zagrebu se također ponose nevjerojatnim rastom broja posjeta i noćenja inozemnih gostiju. U Varaždinu su od početka prvenstva pa sve do srijede popunjeni praktički svi smještajni kapaciteti. I tamošnji su hotelijeri i ugostitelji zadovoljni siječanjskim prometom.

Dakle, zaključak bi bio da se za domaćinstvo velikih međunarodnih priredbi u pravilu uvijek treba boriti “i rukama i nogama”. Osijek će ipak ove godine imati niz međunarodnih sportskih priredbi koje će dovesti goste u grad i okolicu. Primjerice, početkom sljedećeg mjeseca (od 2. do 4. veljače) u dvorani Gradski vrt bit će odigrani teniski mečevi prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Kanade.

Igor MIKULIĆ
LANI 15-POSTOTNI RAST NOĆENJA

Osijek je u 2017. zabilježio 103 tisuće noćenja, što je 15 tisuća ili oko 15 posto više u odnosu na 2016. godinu. Prema riječima direktora TZ Osijek Saše Uranjeka, odnos između domaćih i stranih gostiju još je uvijek u korist domaćih (55 naprema 45 posto). Među stranim gostima najviše je Nijemaca. Za rast posjeta i noćenja u Osijeku razlozi su općenito povećanje gospodarskih aktivnosti, mnoge priredbe koje su se održavale prošle godine, među ostalima i one sportske, kao i različiti drugi organizirani i individualni dolasci gostiju. Kada je riječ o sportskim manifestacijama, ne treba zaboraviti da su se lani u Osijeku sastale Davis Cup reprezentacije Hrvatske i Španjolske. Osijek je bio domaćin Svjetskog prvenstva u samostrelu, kao i biciklističke utrke Tour of Croatia, Svjetskog gimnastičkog kupa, Pannonian Challengea... NK Osijek je odigrao četiri kvalifikacijske utakmice Eurolige...

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku