Svijet
NULTA TOLERANCIJA

U Poljskoj uhićeni neonacisti koji su slavili Hitlera
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Iako Poljska trenutno ima radikalno desničarsku, po mnogo čemu konzervativnu vlast kojoj je na prvom mjestu nacija, tradicija, religija, pa ponekad sputava demokratske stečevine i odbija prihvatiti europske vrijednosti, zbog čega su i povremene nesuglasice s Europskom unijom, kada je u pitanju veličanje i oživljavanje nacizma i fašizma Poljska je vrlo odlučna u procesuiranju promicatelja totalitarnih ideologija i režima.

Poljska Informacyjna Agencja Radiowa javlja kako je u Šleziji, regiji na jugozapadu Poljske, uhićen vođa neonacističke organizacije Ponos i sadašnjost i još dvije osobe koji su u šumi Wodzisław Śląski kod mjesta Gliwice, odjeveni u nacističke odore veličali i slavili Adolfa Hitlera, podižući ruke u nacistički pozdrav uzvikivali “Sieg Heil”. Prema nekim poljskim medijima, neonacisti su slavili Hitlerov rođendan, a otkriveni su kada je jedna neovisna televizija došla do snimke proslave snimljene skrivenom kamerom i nedavno ju objavila. Joanna Smorczewska, glasnogovornica Državnog odvjetništva u Gliwicama, novinarima je potvrdila da je među uhićenima Mateusz S., vođa organizacije Ponos i sadašnjost, koji je organizirao Hitlerov rođendan, a druga dvojica uhićenih su mu pomagala.

Njihovi domovi su pretraženi i, čini se, pripadnici sigurnosne službe su ih iznenadili jer nisu uspjeli ništa sakriti pa je pronađeno oružje i streljivo, odore, zastave, značke, amblemi, publikacije i druga nacistička znamenja. Glasnogovornica Državnog odvjetništva izjavila je kako materijalni dokazi koji su pronađeni u domovima osumnjičenih mogu biti dovoljni za pokretanje postupka za zabranu rada neonacističke organizacije Ponos i sadašnjost.

- Državno odvjetništvo već je poduzelo administrativne korake u tom smjeru. Provjerit ćemo dokumente udruge i aktivnosti njezinih članova - objasnila je glasnogovornica, a nakon prikazane snimke veličanja nacizma i Hitlera, državni odvjetnik Zbigniew Ziobro naložio je glavnom državnom odvjetniku da pokrene istragu o veličanju u javnosti totalitarnog režima. Od osumnjičenih su oduzeti mobiteli i računala, a istražitelji se nadaju kako će u njima pronaći fotografije, snimke i dokumente koji će biti novi dokazi protiv uhićenih neonacista. Prema izvješću Državnog odvjetništva, predmet istrage je stvarna aktivnost organizacije i članova, a ne samo njezin statut i drugi dokumenti. Važno je, kažu, utvrditi veliča li organizacija zaista nacizam i druge totalitarne ideologije, a odluku o mogućoj zabrani rada organizacije Ponos i sadašnjost donosi sud. M.Flego

GAŽENJE SJEĆANJA NA PRETKE

Oglasio se i poljski premijer Mateusz Morawiecki koji je podsjetio kako “propagiranje fašizma i drugih totalitarnih ideologija ne samo da je kršenje poljskih zakona nego je i gaženje sjećanja na naše pretke i njihovu herojsku borbu za slobodnu Poljsku bez mržnje.”

Među uhićenima je vođa organizacije Ponos i sadašnjost

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike