Objavljeno 23. siječnja, 2018.
FERIČANCI - Put do vrhunskog vina počinje u vinogradu, što znači da će se svaki agrotehnički zahvat u manjoj ili većoj mjeri odraziti na kvalitetu budućeg vina. A među vinogradarima postoji i uzrečica da “tko reže, taj i bere”, odnosno da već pri rezidbi u velikoj mjeri utječemo na rod. Rezidba vinograda negdje tek počinje, negdje je u punom jeku, a negdje je pri samom kraju. Feravino je, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, gotovo orezalo svu vinovu lozu.
- U nas je rezidba počela u prosincu prošle godine, i to na 125 hektara rodnog nasada. Imamo i 32 hektara mladog nasada posađenog prije dvije godine koji sada vraćamo, odnosno orezujemo na dva pupa. Pri kraju smo s rezidbom upravo zbog visokih temperatura i lijepog vremena koje nam je omogućilo da radimo. Rezidba u vinogradima u zadnjoj je trećini – kaže Amalia Liović, voditeljica Odjela vinogradarske proizvodnje Feravina. Doznajemo da svaka sorta grožđa ima svoj uzgojni oblik i način rezidbe.
- Imamo vinograde koje pripremamo za vina linije Miraz pa onda režemo oštrije, dok na površinama sa sortama nižeg razreda koristimo drugi uzgojni oblik. Kod orezivanja vinove loze važno je utvrditi broj pupova kojima ćemo opteretiti svaki pojedini čokot, odnosno vinograd, da bi se dobio određeni prinos grožđa - pojašnjava Liović.
Iako je lijepo vrijeme pogodovalo da je rezidba već poodmakla, ono i ugrožava vinograde. Amalia Liović, iskusna vinogradarka Feravina, sve je zabrinutija zbog pojave štetnika jer tople i sušne godine pogoduju njihovu razmnožavanju.
- Ove temperature ne pogoduju nikako vinovoj lozi. Vrijeme, istina, još nije naštetilo i loza izgleda zdravo. Međutim, ako se nastavi, a meteorolozi najavljuju proljetne temperature sljedećih petnaest dana, to sigurno neće biti dobro – upozorava Liović te nastavlja: - Visoke temperature bez jake zime uvjetuju ubrzani razvoj štetnika i doista se brinem zbog problema kao što je bilo 2014. godine. Došlo je do velike najezde gusjenica, sovica, štitastih ušiju i sličnih nametnika i vinova loza pretrpjela je velike štete. Snježana Fridl
Mrazovi, smrzavice, hladni vjetrovi
Hirovita zima koja pogoduje kukcima koji prezimljuju u tlu nije jedina prijetnja vinovoj lozi. Veliki problem su i proljetnih mrazovi, smrzavice i hladni vjetrovi, od čega Liović strahuje i ove godine.
- Imali smo problem 2014. da je vinova loza krenula i dogodilo se razdoblje mraza i hladnih vjetrova koji su jako naštetili. I to u razdoblju pred cvatnju i neposredno nakon cvatnje, kada je loza najosjetljivija. Nažalost, na vremenske uvjete ne možemo utjecati, već samo ublažiti njihovo štetno djelovanje te se nadati da se oštećenja ako do njih i dođe, neće prenijeti na sljedeću godinu – zaključuje Liović.
Svaka sorta grožđa ima svoj uzgojni oblik i način rezidbe