Regija
TRADICIJA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA OSIJEK

Premijerno Vincekovo dekana fakulteta Zmaića
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

MANDIĆEVAC - Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta, prvi je put predvodio ceremoniju obilježavanja Sv. Vinka, tradicionalnog početka rezidbe u vinogradima. Vjekoslav Lulić, župnik iz Veliškovaca, blagoslovio je trsove, a Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta, pročitao je prigodne citate. Vincekovo je održano, već treći put, na pokušalištu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku smještenom u Mandićevcu na Rogozovu brdu. Lokalitet je, podsjetimo, dobio ime po pukovniku austro-ugarske vojske Stjepanu Rogozu, koji je na tom mjestu imao vinograd i jedan je od utemeljitelja Vinogradarske udruge u Đakovu osnovane 1909. godine.

Poljoprivredni fakultet je na pokušalištu površine 3,3 hektara podigao vinograd s osam sorti vinove loze koji zauzima 1,4 hektara. Sortiment obuhvaća najznačajnije preporučene sorte za proizvodnju bijelih (chardonnay, graševina, rizling rajnski, sauvignon bijeli, traminac mirisavi) i crnih vina (cabernet sauvignon, merlot, frankovka) u regiji Istočna kontinentalna Hrvatska.

Dekan Zmaić je, nakon što su prvi trsovi zaliveni vinom, okupljenima rekao kako na pokušalištu paniraju sagraditi Znanstveno-istraživački centar za vinovu lozu i vino. Time bi, ističe dekan Zmaić, spojili struku i znanost, a studenti vinogradarstva i vinarstva imali bi priliku, uz stručno znanje, svladati i vještine kako bi bili kompetentni na sve zahtjevnijem tržištu rada. Vincekovo su na pokušalištu obilježili brojni gosti i prijatelji Poljoprivrednog fakulteta, a za njihovu okrjepu pobrinuli su se članovi Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije pripremivši delicije od crne slavonske svinje.

Roberta SORIĆ

Poljoprivredni fakultet je na pokušalištu površine 3,3 hektara podigao vinograd s osam sorti vinove loze koji zauzima 1,4 hektara

Najčitanije iz rubrike